back

На Чернігівщині планують створити інформаційний портал містобудівного кадастру

30-03-2017 | 16:40

Розроблення містобудівної документації та врегулювання земельних відносин – тема семінару, який сьогодні, 30 березня, провів начальник Управління містобудування та архітектури Чернігівської облдержадміністрації Олександр Дмитрюк.

В обговоренні взяли участь фахівці Головного управління Держгеокадастру в області, Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в області, працівники структурних підрозділів містобудування та архітектури райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад та об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.

Під час заходу представники Державного підприємства «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії» презентували присутнім геоінформаційну систему містобудівного кадастру, розроблену їх установою. Зазначений програмний продукт дозволяє в постійному онлайн-доступі отримувати актуальну та об’єктивну геопросторову інформацію про дійсний стан і статус об’єктів землекористування та нерухомості, зміни їхніх характеристик, функціонального використання, результатів економічної оцінки, метричні дані тощо.

Цьогоріч з обласного бюджету на впровадження зазначеної системи в рамках Регіональної цільової програми ведення містобудівного кадастру Чернігівської області на 2016-2018 роки виділено 200 тисяч гривень. На ці кошти планується закупити необхідне технічне обладнання та частину програмного забезпечення. Загалом, для того, аби забезпечити повноцінне функціонування електронної бази містобудівного кадастру, необхідно близько 2 мільйонів гривень.

Серед переваг цього інформаційного ресурсу – зручний доступ громадян до містобудівної документації, можливість надавати заявки і отримувати послуги через геопортал, а також відслідковувати стан та динаміку розвитку територій тощо. 

До речі, створення та ведення містобудівного кадастру на державному, регіональному та місцевому рівнях передбачені вимогами чинного законодавства та нормативно-технічними документами.

Наразі подібні програми вже реалізуються в більшості областей України.

Зокрема, нещодавно свій геопортал містобудівного кадастру регіонального та місцевого рівня презентувала Львівська обласна державна адміністрація.

Довідково.

Містобудівний кадастр визначається як державна система зберігання та використання геопросторових даних про територію, адміністративно-територіальні одиниці, екологічні, інженерно-геологічні умови, інформаційних ресурсів будівельних норм, державних стандартів і правил для задоволення інформаційних потреб у плануванні територій та будівництві, формуванні галузевої складової державних геоінформаційеих ресурсів.

Дані містобудівного кадастру, необхідні для провадження містобудівної діяльності, проведення землевпорядних робіт, забезпечення роботи геоінформаційних систем, використовуються для задоволення інформаційних потреб державних органів, органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

 

 
Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації