back

Безпека життєдіяльності населення області перебуває в центрі уваги влади

11-04-2012 | 15:33

11 квітня перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко провів чергове засідання регіональної ради з питань безпечної життєдіяльності населення, основним завданням якої є координація заходів щодо попередження травматизму населення, охорони здоров’я та життя дітей.

Про стан травматизму виробничого та невиробничого характеру на території області за 2011 рік раду поінформували заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду по Чернігівській області Сергій Дорошенко і заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Дейнека. За їх словами, в 2011 році на території Чернігівської області сталося 55963 нещасних випадків у побуті, що на 5,9% менше ніж у 2010 році. Ріст побутового травматизму зареєстрований у 10 районах області та м. Чернігові. Найбільшу кількість зафіксовано в Бобровицькому та Козелецькому районах.

Випадків травматизму невиробничого характеру серед дітей віком до 14 років сталося – 5426, що на 0,7% менше ніж у 2010 році. Частіше травмувались діти в побуті в Бобровицькому, Городнянському, Ніжинському, Срібнянському та Щорському районах.

Серед загальної кількості нещасних випадків, як і щорічно, найбільшу питому вагу складають випадкові падіння – 69,3%, на другому місці - випадкова дія неживих механічних сил – 12,5%, та на третьому місці - напад з метою вбивства чи нанесення ушкоджень - 4,6%.

У порівнянні з 2010 роком кількість загиблих у побуті в області зменшилась на 7,7%.

Протягом 2011 року в результаті побутових травм загинули 20 дітей віком 0-14 років. Причинами їх смерті були нещасні випадки з загрозою дихання, утоплення, з метою вбивства, навмисного самоушкодження, дії електричного струму та дорожньо-транспортних пригод.

Аналіз статистичних даних свідчить про те, що в результаті зовнішніх причин смерті в побуті гине значна кількість населення. Причому, доволі часто причиною різних нещасних випадків є зловживання алкогольними напоями – 27,2% загиблих у 2011 році від побутових травм перебували в стані алкогольного сп’яніння.

Регіональна рада заслухала й обговорила звіти про роботу Деснянської та Новозаводської районних комісій з питань безпечної життєдіяльності населення щодо створення безпечних умов праці та попередження виробничого та невиробничого травматизму.

Про стан проведення заходів, спрямованих на виявлення та недопущення експлуатації самовільно встановленого газового обладнання та індивідуальних газобалонних установок в багатоквартирних будинках поінформували присутніх головний інженер ПАТ «Чернігівгаз» Віктор Кресь і в.о. начальника управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації В’ячеслав Сальніков.

Під час обговорення цього питання члени регіональної ради дійшли висновку, що необхідно продовжити роботу з обслуговування димових вентиляційних каналів у житлових будинках різних форм власності та посилити роз’яснювальну роботу серед населення області з питань безпечного використання газу в побуті.

На засіданні також було заслухано інформацію керівників структурних підрозділів ОДА про стан виконання організаційних заходів із забезпечення пожежної безпеки в лікувальних закладах, навчальних закладах, будинках для людей похилого віку та інвалідів, закладах відпочинку, видовищних закладах та інших аналогічних об’єктах з масовим перебуванням людей.

На завершення засідання перший заступник голови ОДА Станіслав Прокопенко наголосив на обов’язковому виконанні рішень, прийнятих регіональною радою з питань безпечної життєдіяльності населення.

За результатами засідання регіональної ради з питань безпечної життєдіяльності населення готується відповідне рішення.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації