back

На Чернігівщині набирає обертів акція «Майбутнє лісу у твоїх руках»

10-04-2012 | 10:15

6 квітня заступники голови ОДА Олександр Шанойло та Віктор Геращенко, народні депутати України Григорій Маньковський та Михайло Чечетов, працівники лісогосподарських підприємств, обласного управління лісового та мисливського господарства, представники громадськості, журналісти та учні взяли участь у посадці лісу на території Пакульського лісництва ДП «Чернігівське лісове господарство» в рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка вже всьоме проходить на Чернігівщині.

Організаторами акції є Державне лісове агентство України Товариство лісівників України, обласні і місцеві державні підприємства лісового господарства, за підтримки Міністерства освіти і науки України та обласні управління освіти.

Звертаючись до присутніх, заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло, зокрема, зазначив, що традиційна Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу в твоїх руках» є неоціненним вкладом у примноження лісових багатств та збереження екологічної рівноваги на планеті.

За його словами, такий широкомасштабний захід націлений на поліпшення стану довкілля шляхом створення нових лісів. Зокрема, акція має на меті залучення широких верств населення до озеленення рідного краю та безпосередню участь школярів у створенні нових лісів з метою виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, розповсюдження інформації про важливість створення лісових насаджень.

«Всі ми, ті, хто сьогодні тут зібрався, маємо можливість долучитися до такої важливої та благородної справи як створення нових лісових насаджень», - додав він.

У 2011 році в області було відтворено лісів на площі 2616,1 га, що становить 116 % річного завдання. В минулому році площа відтворення лісів в 1,2 рази перевищила площу суцільних зрубів. Нинішнього року, за словами начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Лозицького, планується провести відтворення лісів на площі 2300 гектарів, зокрема створити лісові культури садінням і посівом на зрубах площею 1565 га та на малопродуктивних землях – 400 га.

«Одним з головних завдань лісівників Сіверського краю було, є і залишається забезпечення розширеного відтворення лісів, тобто створення нових лісових насаджень в обсягах, які перевищують їх вирубування, збереження зелених масивів, підвищення їх продуктивності. Збільшення площ лісових насаджень за рахунок створення нових лісів на прийнятих деградованих, малопродуктивних сільськогосподарських землях в останні роки має все більшу соціальну підтримку», - зазначив він

Цьогоріч відповідно до наказу Державного агентства лісових ресурсів України від 3.03.2012 року № 66 активну участь у організації та проведення акції беруть учні загальноосвітніх шкіл, що дає змогу збільшити кількість учасників та покращити рівень проведення заходів. За даними обласного управління лісового та мисливського господарства у минулому році, який резолюцією Генеральної Асамблеї ООН було оголошено Міжнародним роком лісів, до весняного заходу долучилися 63 школи області (1295 учнів), 167 представників влади, 998 представників громадськості, 57- ЗМІ.

Свою ходу Акція розпочала ще 21 березня і триватиме до 21 квітня.

Паралельно з акцією «Майбутнє лісу у твоїх руках» на Чернігівщині триває місячник озеленення, прибирання та благоустрою, в якому лісівники області також прийматимуть активну участь. Традиційно пройдуть конкурси на кращий малюнок і твір за темою «Людина і ліс» та обласний конкурс на краще шкільне лісництво.