back

Поступ енергетичної незалежності: Чернігівщина вироблятиме ще понад 3,5 «зелених» мегават

18-03-2017 | 12:18

Зменшення обсягів споживання імпортної, забруднюючої довкілля та не відновлювальної сировини для генерації теплової і електричної енергії – одне із стратегічних завдань розвитку України і Чернігівщини зокрема. Черговим кроком його реалізації має стати спорудження на півдні області ще двох комплексів виробництва електроенергії з біогазу.

Про це йшлося на нещодавній зустрічі голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча з представниками «Городище-Пустоварівської аграрної компанії» – приватного товариства, яке є власниками сільськогосподарських підприємств у Прилуцькому та Варвинському районах Чернігівської області.

Результати цієї зустрічі були викладені у меморандумі між ОДА і аграрною компанією. На основі взаємних інтересів у сфері соціально-економічного розвитку Чернігівської області сторони домовилися про розвиток співробітництва з метою будівництва комплексів виробництва електроенергії з біогазу у селищі Линовиця Прилуцького району потужністю 2,4 мВт і в селі Журавка Варвинського району потужністю 1,2 мВт.

«Цей напрямок для нас дуже важливий, – сказав голова Чернігівської ОДА. – Такі комплекси, будівництво яких планує інвестор, фактично, виробляють енергію з відходів – у Линовиці сировиною для виробництва біогазу має стати так званий буряковий жом із місцевого цукрового заводу, а в Журавці – відходи місцевого свинокомплексу.

За нинішніх умов, коли не можливо напевне спрогнозувати ціни і умови постачання традиційних енергоносіїв – того ж самого вугілля – такі генеруючі потужності стають особливо актуальними. До того ж, виробництво енергії невеликими підприємствами дає змогу зменшити залежність від виробників-гігантів, проблеми яких, як показує практика, можуть стати проблемами цілого регіону.

Реалізація подібних проектів – конкретно цих двох або, наприклад, уже діючий – Корюківська ТЕС – це кроки послідовного втілення стратегії набуття енергетичної незалежності Україною і Чернігівщиною зокрема. Цьогоріч планується старт іще декількох проектів у цьому, безумовно, перспективному напрямку».



Прес-служба облдержадміністрації