back

Куди Чернігівщина подіне 400 тисяч тонн сміття на рік?

15-03-2017 | 09:52

Природа не визнає жартів, вона завжди правдива, 
завжди серйозна, завжди сувора, вона завжди права,
помилки ж і омани виходять від людей.
(Йоганн Гете)

Природа – єдине джерело людського існування. Як істота розумна, людина несе відповідальність за все хороше і погане, що відбувається в ній. Останнім часом, задовольняючи свої потреби, суспільство значно ускладнило взаємовідносини з природою.

Серед екологічних проблем України сьогодні особливо гостро стоїть проблема зі сміттям. Зокрема, на Чернігівщині це один з найбільших забруднювачів навколишнього середовища.

Проблеми екологічної безпеки стосуються як збирання і транспортування побутових відходів, так і їх перероблення, утилізації або захоронення. Ситуація ускладнюється тим, що зберігається значний розрив між об’ємами накопиченого сміття та обсягами його знешкодження і використання.

За статистичними даними, щорічно на території області розміщується близько 400 тисяч тонн відходів.

Санкціоновані сміттєзвалища

Побутові відходи, в основному, потрапляють на полігони і сміттєзвалища. До речі, Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА ведеться реєстр місць видалення відходів (МВВ), а також затверджуються їх паспорти.

Довідково.

Полігони — це інженерні спеціалізовані спорудження, призначені для захоронення твердих побутових відходів, що забезпечують захист від забруднення атмосфери, ґрунтів, підземних і поверхневих вод. Термін служби полігона від 15 до 20 років. Розміщують їх на відстанях не менше 500 метрів від найближчої житлової забудови з урахуванням вимог санітарних норм.

Перше сміттєзвалище офіційно зявилося ще 2500 років тому, коли в Афінах заборонили звалювати сміття менше ніж в 1,6 кілометра від міста.

Обліковують МВВ, аби розуміти, де, скільки і в якому стані накопичується сміття. Це дозволяє контролювати його вплив на навколишнє природне середовище та запобігати забрудненню довкілля.

На кожне сміттєзвалище складається спеціальний паспорт. У документі зазначаються критерії накопичених відходів, необхідні для їх безпечного зберігання і використання.

Оскільки останнім часом у сфері поводження з відходами в Україні почастішали негативні резонансні події (згадаємо ситуацію з так званим «львівським» сміттям), на Чернігівщині активізували процес паспортизації МВВ. Якщо в 2010 році паспортизовано лише 1 сміттєзвалище, то лише за січень 2017 року їх обліковано 11.

Загалом, за інформацією Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, в області функціонує 9 паспортизованих полігонів твердих побутових відходів та 479 сміттєзвалищ. На сьогодні паспортизації потребує ще 171 місце видалення відходів.

Найбільше сміттєзвалищ знаходиться в Городнянському районі, і займають вони понад 68 гектарів.

Детальніша інформація про МВВ на території Чернігівщини станом на 01.01.2017 подана в таблиці.

№ п/п

Назва одиниці адміністративно-територіального устрою регіону (район)

Кількість полігонів та звалищ

Площа,
зайнята полігонами та звалищами, га

  1.  

м. Ніжин

1

15,0

  1.  

м. Прилуки

1

12,5656

  1.  

м. Чернігів

1

23,8842

  1.  

м. Н-Сіверський

1

5,0

  1.  

Бахмацький

14

22,62

  1.  

Бобровицький

25

33,2

  1.  

Борзнянський

38

45,25

  1.  

Варвинський

11

3,57

  1.  

Городнянський

61

68,12

  1.  

Ічнянський

38

45,74

  1.  

Козелецький

2

18,0

  1.  

Коропський

27

24,345

  1.  

Корюківський

22

30,0

  1.  

Куликівський

5

5,2

  1.  

Менський

4

13,6081

  1.  

Ніжинський

11

7,85

  1.  

Новгород –Сіверський

12

11,28

  1.  

Носівський

11

11,52

  1.  

Прилуцький

26

21,0

  1.  

Ріпкинський

30

41,2

  1.  

Семенівський

10

12,7

  1.  

Сновський

35

20,08

  1.  

Сосницький

22

18,3

  1.  

Срібнянський

3

3,4783

  1.  

Талалаївський

13

10,098

  1.  

Чернігівський

55

35,4

 

Разом:

479

559,0092

За даними іншого структурного підрозділу облдержадміністрації, який також опікується відходами, Департаменту ЖКГ ОДА, у 2016 році на Чернігівщині вивезенням та захороненням сміття займалися 27 підприємств. Ними вивезено майже 200 тисяч тонн відходів, захоронено – біля 190 тисяч тонн сміття. Окрім цього, частково сортували відходи у Козельці, Ніжині та Мені, в результаті чого зібрано більше 500 тонн сміття для вторинного використання.

До речі, перші кроки запровадження роздільного збору відходів наразі зроблені в таких населених пунктах області як Чернігів, Ніжин, Прилуки, Мена та Варва. Зокрема, у 2015 році тут зібрано майже 200 тисяч кубічних метрів так званого «корисного» сміття, серед якого – скло, пластик, поліетиленова тара, макулатура, металобрухт тощо. 

 

Детальнішу інформацію про діяльність підприємств області, які працюють у сфері поводження з відходами, можна отримати за посиланням.

 
На фото: сміттєзвалище в Чернігові

 

На фото: облаштування сміттєзвалища в Ніжині
 
На фото: облаштування сміттєзвалища в Бобровиці
 

Треба зазначити, що, хоча паспортизація МВВ здійснюється безкоштовно, не скрізь органи влади на місцях приділяють цьому питанню належну увагу. Як повідомила директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Тканко, на сьогодні зазначені процеси потрібно прискорити в Бобровицькому, Козелецькому, Куликівському, Менському, Ніжинському, Новгород-Сіверському, Семенівському, Сосницькому та Срібнянському районах. Відповідну консультативно-методичну допомогу її фахівці постійно надають як місцевим органам влади, так і власникам МВВ.

Електронний сервіс «Інтерактивна мапа»

Віднедавна в Україні запрацювала «Інтерактивна мапа». Цей електронний сервіс, розміщений на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України, дозволяє отримати інформацію про паспортизовані сміттєзвалища в усіх регіонах країни.

Крім того, «Інтерактивною мапою» можна скористатись по-іншому. Кожен громадянин за допомогою цього електронного сервісу тепер може повідомити органи влади про виявлене стихійне сміттєзвалище або звернутися з питаннями та пропозиціями даної тематики.

Для прикладу, минулоріч Департаментом екології та природних ресурсів ОДА розглянуто 7 таких заяв. Зокрема, у вересні в Чернігові ліквідовано безхазяйне стихійне сміттєзвалище в районі Ялівщини (на фото).

Фото стихійного сміттєзвалища в Ялівщині,
надіслане заявником через «Інтерактивну мапу»

Стихійні сміттєзвалища

Слід зазначити, що система обліку МВВ не відтворює реальної картини. Оскільки на Чернігівщині, які і в цілому по Україні, велика кількість несанкціонованих і неконтрольованих звалищ. За інформацією Державної екологічної інспекції в області, лише за останні два роки в регіоні виявлено більше 1,7 тисяч таких полігонів.

Законодавство України чітко визначає відповідальність за ліквідацію стихійних сміттєзвалищ за місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування. Проте в місцевих бюджетах не завжди вистачає коштів для цих заходів. До того ж для боротьби зі сміттям у більшості сільських населених пунктів відсутні спеціалізовані підприємства і техніка.

З іншого боку, місцева влада не завжди приділяє належну увагу питанню екологічної безпеки свого регіону. Стимулюючим фактором тоді виступає Державна екологічна інспекція в області, працівниками якої упродовж 2015-2016 років за неприбране сміття до адміністративної відповідальності притягнуто 70 осіб, стягнуто майже 24 тисячі гривень.

Проблематично покарати безпосередніх порушників. При виявленні стихійних сміттєзвалищ ми звертаємося до правоохоронних органів, аби знайти винуватців. Але здебільшого ця робота не дає результатів. Тому безкарність, відсутність належного контрою з боку місцевих органів влади, а також низький рівень екологічної культури і свідомості у громадян призводять до того, що на Чернігівщині з’являється все більше засмічених територій, – зазначає начальник Державної екологічної інспекції в області Леонід Бурковський.

За його словами, лише в 2016 році на Чернігівщині виявлено 908 несанкціонованих звалищ відходів загальною площею майже 380 тисяч квадратних метрів. З них ліквідовано – 847. При цьому, до адміністративної відповідальності притягнуто 22 особи на загальну суму більше 6 тисяч гривень. 

На фото: стихійне сміттєзвалище

Загалом минолоріч Державною екологічною інспекцією у Чернігівській області проведено 39 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства в місцях видалення відходів, у тому числі несанкціонованих.

Зокрема, перевірено 17 суб’єктів господарювання, які експлуатують полігони та сміттєзвалища; 6 органів місцевого самоврядування в частині дотримання норм екологічної безпеки при видаленні побутових відходів. У ході перевірок виявлено та зобов’язано місцеві органи влади ліквідувати 16 місць несанкціонованого розміщення сміття.

Як зауважив Леонід Бурковський, зараз в Україні активно триває процес децентралізації. Тому доречно було б, аби у новосформованих об’єднаних територіальних громадах були створені комунальні підприємства для вивозу та захоронення відходів, а також ліквідації стихійних сміттєзвалищ.

Сміття потрібно не накопичувати, а переробляти

За даними статистики, щорічно в Україні збирають понад 11 мільйонів тонн побутових та подібних відходів (ППВ). На спеціально обладнані звалища видаляються біля 4 мільйонів. І лише невелика частина спалюється з метою отримання енергії. Так, для прикладу, в 2015 році для цих потреб спалено трохи більше 2 відсотків зібраного сміття. Усе інше накопичується на значних територіях, забруднюючи довкілля та загрожуючи екологічною катастрофою. 

Цікаво, що на одну особу в Україні у 2011 році зібрано більше 226 кілограмів сміття, а вже в 2015 – майже 269 кілограмів. 

Змінити таку ситуацію може будівництво сміттєспалювальних та сміттєпереробних заводів. Однак це справа не з дешевих і потребує значних капіталовкладень.

Український ринок відходів тривалий час був закритим для залучення нових інвестицій через відсутність єдиної загальнонаціональної стратегії функціонування цієї сфери та її непрозорість. Про це сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак наприкінці минулого року під час презентації принципів та структури Національної стратегії поводження з відходами, технічна редакція проекту якої наразі винесена на громадське обговорення.

Він зазначив, що в Україні залишається складною ситуація щодо поводження з відходами. Зокрема, відсутня належна інфраструктура з роздільного збору, сортування та утилізації твердих побутових відходів.

– Як наслідок, низький рівень перероблення й утилізації відходів та, водночас, високий рівень їх захоронення. Відсутність Національної стратегії щодо комплексного законодавчого врегулювання ситуації на ринку відходів є найбільшою перешкодою для залучення інвестицій. Інвесторам потрібне розуміння державної політики та майбутніх правил гри, – прокоментував Остап Семерак.

Він нагадав, що протягом останніх 25 років в Україні не було вироблено чіткої політики щодо поводження з відходами.

– Стратегія спрямована на вироблення цілісної державної політики з урахуванням та зведенням в єдине ціле різних неузгоджених моментів функціонування ринку відходів, – пояснив Міністр.

Він зауважив, що розробка Національної стратегії поводження з відходами охоплює 7 основних потоків відходів та базується на стандартах і підходах ЄС, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС.

– Нова державна політика базуватиметься на європейських принципах з урахуванням українських реалій. Наші європейські партнери привітали такий підхід – розпочати саме зі Стратегії, а вже далі законодавство та безпосереднє впровадження. Такий план відповідає кращій європейській практиці формування політики, – резюмував Міністр.

Формувати екологічну культуру потрібно з дитинства

Та не лише держава має піклуватися про довкілля. Збереження навколишнього природного середовища – справа кожного з нас. Адже поки ми свідомо викидаємо і залишаємо сміття в місцях відпочинку, на природних ландшафтах, жодні сміттєпереробні заводи не допоможуть нашому довкіллю.

Як зазначає директор Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Катерина Тканко, формувати екологічну культуру нації, звичайно, потрібно з наймолодших її представників. Саме тому її підрозділом приділяється чимало уваги виховній роботі з дітьми та юнацтвом.

Серед проведених просвітницьких заходів – соціальна реклама на теми: «Небезпека спалювання сухої трави та сміття» та «Небезпека розміщення відходів у навколишньому середовищі»; екологічні акції як всеукраїнського, так і місцевого рівня; розповсюдження в навчальних закладах Чернігівщини плакатів «Небезпечні мешканці водойм». 

Для найменших жителів області видана книга «Екологічний дивосвіт» з цікавими завданнями для творчості малюків та віршованим творами відомих поетів-земляків.

 

Крім того, зараз триває підготовка екологічного конкурсу обласного рівня «Одна планета – одне майбутнє», що дасть можливість проявити свої таланти та оприлюднити дослідження в цій сфері (в т.ч. і в сфері поводження з відходами) представникам різних вікових груп.

Щороку на Чернігівщині, як і по всій Україні, проходять екологічні акції «Зробимо Україну чистою разом!». Цьогорічна акція запланована на 29 квітня. Її організатори хочуть об’єднати зусилля громад, влади, представників бізнесу, інститутів громадянського суспільства для покращання санітарного і естетичного стану населених пунктів та прибирання зелених зон. Окрему увагу ініціатори заходу приділяють залученню молоді до цієї роботи.

– Чисте довкілля та благоустрій населених пунктів – наша спільна справа, тому органи влади на місцях мають створити необхідні умови, аби в цих процесах могли взяти участь усі бажаючі. Зокрема – надати людям спеціальний інвентар та інші засоби, організувати транспорт для вивезення сміття, – наголошує в.о. директора Департаменту ЖКГ ОДА Лідія Борсук.

Довіково.

Минулоріч у прибиранні населених пунктів Чернігівщини під час акцій з озеленення та благоустрою територій взяли участь більше 150 тисяч осіб.

Учасники акції ліквідували 418 несанкціонованих сміттєзвалищ, прибравши при цьому 5345 тисяч кубічних метрів побутових відходів.

Крім того, привели в належний санітарно-технічний стан 164 парки, 252 сквери та 918 дитячих і спортивних майданчиків. А також упорядкували 1035 місць почесних поховань та 2328 кладовищ.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації