back

У бюджетних закладах майже на три мільйони гривень зменшився борг за спожиту електроенергію

09-03-2017 | 16:50

Про стан розрахунків за спожиту електроенергію та природний газ, перспективи погашення наявних боргів за ці послуги говорили сьогодні на засіданні профільної обласної комісії під головуванням заступника голови облдержадміністрації Сергія Сергієнка.

В умовах тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії, що запровадив Уряд, важливо вчасно вирішувати питання розрахунків за спожиті енергоносії у регіонах, у тому числі і за газ, — зауважив Сергій Сергієнко. — На Чернігівщині заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» становить 328,6 мільйона гривень. Не менш складна ситуація і з розрахунками за спожиту електроенергію.

За словами виконуючої обов’язки директора Департаменту житлово-комунального господарства ОДА Лідії Борсук, на 7 березня цього року борг за спожиту електроенергію по установах, що фінансуються з місцевих бюджетів, зменшився до 4,9 мільйона гривень (на початок місяця — 7,6 мільйона гривень). Однак, найбільшими боржниками залишаються установи Козелецького (563,2 тисячі гривень) та Носівського районів (348,6 тисячі гривень), а також Ніжина (885,6 тисячі гривень) та Чернігова (майже мільйон гривень).

За оперативними даними ПАТ «Чернігівгаз Збут» на 1 березня 2017 року рівень розрахунків за спожитий природний газ безпосередньо населенням складає 106,6%. Проте, повністю не відшкодована заборгованість по пільгах та субсидіях. По установах, які фінансуються з місцевих бюджетів, рівень розрахунків становив 61,4%. Борг на 7 березня — більше 11 мільйонів гривень.

Однією з причин виникнення боргів є несвоєчасне укладання договорів із постачальниками енергоресурсів.

За електроенергію та розподіл природного газу повністю не розрахувалися і підприємства теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства.

Однак, КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ фірми «ТехНова» не має боргів за спожиту електричну енергію перед ПАТ «Чернігівобленерго» та за розподіл природного газу перед ПАТ «Чернігівгаз».

За підсумками наради керівникам структурних підрозділів ОДА рекомендовано проводити постійний моніторинг стану розрахунків відповідних структурних підрозділів РДА. А керівникам підприємств-боржників необхідно звернути увагу на перегляд та узгодження з підприємствами паливно-енергетичного комплексу графіків реструктуризації та погашення заборгованості за спожиті енергоресурси.

Наразі Мінрегіон закінчує підготовку необхідних нормативних документів щодо реалізації Закону України про стабілізацію фінансового стану підприємств зазначеної галузі, що сприятиме зменшенню їх заборгованості.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації