back

Рік на посаді — підсумки роботи Наталії Романової

07-03-2017 | 12:15

Уже рік Наталія Романова на посаді заступника голови — керівника апарату Чернігівської обласної державної адміністрації. Про підсумки роботи очолюваного нею гуманітарного напрямку Наталія Андріївна розповіла 6 березня на прес-брифінгу в ОДА.

Як зазначила Наталія Романова, позитивні зміни відбулися в області на ринку праці: кількість безробітних минулого року знизилася майже на 6 тисяч осіб. Зменшилася і заборгованість по виплаті заробітної плати — у лютому вона складала понад 11 мільйонів гривень (на початок 2017 року — близько 20 мільйонів гривень).

 

Читати також: Підприємства області у новому році активно розраховуються з боргами

 

Загалом на соціальний захист населення у 2016 році направлено 1097,1 мільйона гривень, що більше за попередній рік майже на 12%.

На 9,1% збільшився в області середній розмір пенсії: станом на 1 січня 2017-го він складав 1715 гривень. Крім того, у зв’язку з підвищенням розміру мінімальної заробітної плати надходження власних коштів Головного управління Пенсійного фонду в Чернігівській області за січень-лютий 2017-го перевищили минулорічний показник на 46,2%.

Значна увага приділяється учасникам АТО та родинам загиблих бійців на сході країни. Так, із 2015 року в області діють обласна та місцеві програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

Значною подією серпня минулого року стало проведення у Чернігові за підтримки ОДА Всеукраїнської акції «Єдина родина України». До заходу долучилися понад 300 членів сімей загиблих військових з усіх регіонів країни. Ініціювали проведення акції Єдиний волонтерський центр та ГО «Єдина родина Чернігівщини».

 

 

Також під час брифінгу мова йшла про сімейну політику та оздоровлення дітей.

Пріоритетом сімейної політики є виховання дитини у повноцінній родині, — наголосила заступник голови — керівник апарату ОДА. — На Чернігівщині планується створення патронатних сімей. Це тимчасова родина для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах. Тобто такі діти не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім'ї до шести місяців, поки для них не знайдеться нова родина. До речі, таку практику давно використовують у багатьох країнах Європи та в США.

 

 

Нагальні питання та проблеми Наталія Андріївна окреслила  і в сфері медичної реформи, безпосередньо щодо створення медичних округів. Адже на процес впливає така особливість Чернігівщини, як велика віддаленість населених пунктів один від одного. А також чисельність населення, яка з кожним роком стає все меншою.

Багато питань викликає і реформування освіти. В області багато малокомплектних шкіл, що впливає на якість надання освітніх послуг. Тому минулого року здійснено комплекс заходів з оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів, а саме: закрито 21 ЗНЗ, через відсутність учнівського контингенту призупинено діяльність 11 та реорганізовано 18 ЗНЗ.

Також Наталія Романова зазначила про налагодження комунікації з об’єднаними територіальними громадами, яких в області вже 16. Вона акцентувала, що першочерговим завданням для ОТГ є надання якісних соціальних послуг населенню.

Не оминула увагою Наталія Андріївна і розвиток культурної сфери області, зокрема національно-патріотичного спрямування. До слова, у вересні 2016-го у Чернігові відкрито Обласний кіно-культурний центр з національно-патріотичного виховання дітей та молоді, у якому вже провели близько 80 заходів.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації