back

Україна є машинобудівною державою. Настав час нагадати про це усьому світові – Президент

06-03-2017 | 07:52

Україна має потужні машинобудівні підприємства і зараз саме час для їх модернізації і розвитку задля випуску якісної, конкурентної продукції. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час відвідання ПАТ «Харківський тракторний завод» у рамках робочої поїздки до Харкова.

«Україна є машинобудівною державою. Настав час нагадати про це в усьому світі», - наголосив Глава держави під час спілкування з працівниками підприємства. Він нагадав, що у 2016 році економіка країни почала демонструвати зростання, зокрема в IV кварталі - на 4,7%.

Яскравим прикладом цього зростання Президент назвав і відновлення роботи Харківського тракторного заводу. Він повідомив, що новий інвестор, який отримав підтримку від керівництва держави та області, не лише погасив заборгованість по заробітній платі робітникам заводу, але й вклав 150 млн грн. у закупівлю комплектуючих. Початок роботи заводу позитивно вплинув і на інші підприємства галузі, адже 80% комплектуючих також виробляються суміжними підприємствами. Це дає роботу не лише 2 тисячам харків’ян безпосередньо на заводі, але й десяткам тисяч машинобудівників, які постачають ці комплектуючі, констатував Петро Порошенко.

З метою стимулювання вітчизняного машинобудування, за дорученням Глави держави, Урядом було запроваджено нову бюджетну програму компенсації вартості тим сільхозвиробникам, які купують українські трактори.

«Майже 600 млн грн. спрямовано з державного бюджету на цю програму і вже не 15%, а 20% вартості трактора компенсується для того, щоб реалізувати головний принцип: "купуйте українське" Бо це якість, підтримка виробників і підтримка держави», - наголосив Петро Порошенко.

За словами Президента,  під час огляду виробничих цехів він поспілкувався з працівниками підприємства і висловив переконання, що наступним кроком має бути підвищення їх заробітної плати вже до кінця року.

«Ми зі свого боку допомагаємо знаходити нові ринки, визначити і реструктуризувати бюджетну заборгованість і погасити її, якщо є необхідність в цьому. Робимо все для того, щоб повернути якісну продукцію на український ринок, а інвестор має повернутися обличчям до людей, що він і робить», - зазначив Президент.

«Ризик для держави - ризик для інвестора, робота - зарплата для робочих. Думаю, що правильна формула», - додав він.

Глава держави також висловив переконання, що за відновленням роботи заводу слідуватиме модернізація виробництва, використання сучасних комплектуючих і, як наслідок – випуск якіснішої та сучаснішої продукції.

«Ми говорили про те, що в нас буде кредитна програма з боку наших китайських партнерів для постачання продукції машинобудування, що може зробити синергію для того, щоб це було і по кишені українському фермеру, і сприяло завантаженню українських машинобудівників. Приємно, що сьогодні ці новини не лише для харківського тракторного заводу», - зазначив Петро Порошенко.

Він також нагадав, що раніше машинобудування в Харкові асоціювалося, зокрема із багаторічною заборгованістю по зарплаті, з цехами, які стоять, і виробництвом, яке не працює на заводах ім.Малишева та Конструкторськими бюро ім. Морозова. Але два з половиною роки тому Президентом було поставлене завдання: підприємства «Укроборонпрому» будуть працювати на оборону країни в три зміни. «Заїдьте зараз на завод Малишева. Подивіться як змінилася ситуація – люди вперше за багато років отримують зарплату, мають чітку виробничу програму, затверджений бюджет оборони і безпеки», - підкреслив Глава держави.

Він зауважив, що нещодавно також було затверджено державне оборонне замовлення на 2017 рік, в якому є і замовлення для Харківського тракторного заводу. «Давайте будемо починати відновлювати наше спецвиробництво. Бо наші МТ-ЛБ дуже добре зарекомендували себе під час оборони держави», - підкреслив він, назвавши питання відновлення виробництва принциповим.

Петро Порошенко зазначив, що сьогодні з керівництвом заводу детально обговорив плани: «Починаємо імпортозаміщення. Починаємо виходити із тої блокади, яку організували для нас Росія із постачання комплектуючих. І починаємо відновлювати гордість і славу Харківського тракторного заводу». 

Президент особливо акцентував увагу на необхідності завоювання нових ринків для української продукції. Глава держави підкреслив, що зростання виробництва збільшує бюджетні надходження. Так, за січень 2016 року Україна зібрала податків на 30 млрд гривень, за січень 2017 року, відповідно до попередніх даних, – 68 млрд гривень. «Про що це свідчить? Це детінізація, бо економіка в два рази не зросла, як би ми не старалися. Але ті гроші, які раніше йшли в корумповані канали, на фінансування тіньових оборудок зараз заведені до державного бюджету, працюють на оборону і безпеку, на розвиток, на підвищення соціального забезпечення людей», - наголосив він.

Президент також назвав пріоритетним завданням забезпечення політичних умов для реформування економіки і проведення реформ. За його словами, вдалося скоротити інфляцію, зростають золотовалютні резерви держави, наводиться лад в банківській системі. «Завдання, яке я ставлю зараз – відновлення кредитування виробництва. Гроші мають працювати не на спекулятивних операціях, а кредитувати вітчизняного виробника», - додав Президент.

 В рамках відвідання ХТЗ Петро Порошенко також ознайомився виробничими потужностями підприємства. У складальному цеху №5 він оглянув ділянки головного збирального конвеєру ПАТ «Харківський тракторний завод», зокрема з виробництва кабін тракторів, складання коробки передач та їх випробування, кінцевого збирання тракторів та готової техніки.

Під час спілкування, присутні на заводі вшанували пам’ять гірників, які загинули в наслідок аварії на шахті «Степова» у Львівській області. 

Прес-служба Президента України