back

Місцеві бюджети демонструють позитивну динаміку отримання доходів

03-03-2017 | 16:19

За останні два роки відбулося збільшення місцевих бюджетів розвитку практично вдвічі. На місцях починають будувати стратегії розвитку, в які закладають залучення інвестицій. Як наслідок, вже у січні цього року одержано приріст доходів на 40% за рахунок податку на доходи фізичних осіб. Про це зазначив Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

На думку Віце-прем'єр-міністра, децентралізація – це створення системи управління із прозорим використанням грошей платників податків.

— Це у рази прискорить розвиток економіки, яка почне підніматися не за рахунок великих підприємств, а за рахунок малого і середнього бізнесу. Міські голови вже починають думати, як залучити інвестора для наповнення податками бюджету, — підкреслив Геннадій Зубко.

За його словами, місцеве самоврядування може приймати місцевий бюджет раніше Верховної Ради і планувати свої видатки на три роки вперед, оскільки є бачення бази оподаткування і бюджету розвитку.

— Коли у 2015-му почали впроваджувати бюджетну децентралізацію, органи місцевого самоврядування планували обсяг місцевих бюджетів країни на рівні 70 мільярдів гривень, а закінчили рік з результатом 98,5 мільярда гривень. Бюджет 2016-го багато хто прийняв на рівні 2015-го, побоюючись не зібрати більше податків. Проте закінчили рік із 149 мільярдами. На 2017 рік затверджено місцеві бюджети на 175 мільярдів гривень, — зауважив Геннадій Зубко.

Віце-прем'єр-міністр переконаний – місцеві бюджети можуть збирати втричі більше грошей, аніж зараз, якщо виявлять тих, хто без сплати акцизу торгує нафтопродуктами, алкоголем, не платить податок за землю.

 

До відома.

За 2016 рік на Чернігівщині доходи місцевих бюджетів (без урахування трансфертів) склали понад 3,6 мільярда гривень. У тому числі до загального фонду надійшло більш ніж 3,2 мільярда гривень, до спеціального – майже 417 мільйонів гривень. Уточнені річні бюджетні призначення по загальному фонду виконано на 115,3%.

У порівнянні з 2015 роком (у співставних умовах) доходи зросли на 1,2 мільярда гривень, або на 50%. По загальному фонду – більш ніж на 1,1 мільярда гривень, по спеціальному фонду – майже на 88 мільйонів гривень.

За січень-лютий 2017 року доходи місцевих бюджетів (без урахування трансфертів) склали 667,1 мільйона гривень. З них до загального фонду надійшло майже 605 мільйонів гривень, виконання – на 130,7%.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року доходи збільшилися на 193 мільйони гривень, зокрема, по загальному фонду – на 189 мільйонів.

 

За матеріалами прес-служби Міністерства регіонального розвитку,
будівництва та житлово-комунального господарства України
та Департаменту фінансів Чернігівської ОДА