back

Як забезпечити рівний доступ до політики?

01-03-2017 | 17:31

Сьогодні, 1 березня, експерти, громадські активісти, представники політичних сил зібралися в Чернігівській облдержадміністрації, щоб обговорити забезпечення громадян України рівним доступом до політики та надати пропозиції стосовно покращення існуючої пропорційно-мажоритарної виборчої системи.

Обговорення відбулось у рамках заходів Всеукраїнського туру «ЗміниТИ» в Чернігові, організованого Громадською організацією «Центр UA» спільно з експертами коаліції Реанімаційний пакет реформ та представниками Міністерства охорони здоров’я України.

Спікер зібрання –  координатор Руху ЧЕСНО Микола Виговський.

Громадська організація «Центр UA» виділяє основні пропозиції для забезпечення рівного доступу громадян до політики країни через механізм виборів, а саме:

- громадяни мають отримати доступ голосувати не лише за партійний список, але й за конкретного кандидата;

- запровадити на виборах депутатів ВР АР Крим, обласних, районних, міських та районних у містах рад пропорційну систему з відкритими списками;

- прийняти виборчий кодекс після вдосконалення та перевірки на практиці нового виборчого законодавства;

- впровадити обов’язкову сертифікацію членів виборчих комісій, скоротити терміни їх заміни, створити територіальні представництва ЦВК чи запровадити паралельний електронний підрахунок голосів шляхом сканування бюлетенів;

- знизити вартість входження в політику через обмеження допустимих витрат на передвиборну агітацію на місцевих виборах та стимулювати партії до збору коштів через малі внески від громадян; запровадити електронну звітність у форматі відкритих даних;

- проводити регулярні просвітницькі кампанії для виборців;

- обмежити політичну телерекламу та запровадити жорсткі стандарти щодо її змісту. Розглянути запровадження інституту дебатів із відповідним бюджетним фінансуванням. Забезпечити ефективний контроль за дотриманням вимог щодо політичної агітації та реклами, а також зменшення кількості замовних матеріалів у ЗМІ.

У режимі діалогу учасники зібрання озвучили власні думки про проблеми доступу до політики та шляхи їх подолання. Висловлені пропозиції організатори Всеукраїнського туру планують врахувати при створенні книги рішень щодо рівного доступу до політики, яка і міститиме підсумки консультацій та обговорень, що відбувались у рамках туру «ЗміниТИ».

Читати також: Про медичну реформу говорили із безпосередніми її виконавцями.

 

 
 
 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації