back

Підписано тристоронній меморандум

26-02-2017 | 11:15

Вже 13 років в Україні та другий рік у Чернігові реалізується спільний українсько-норвезький проект перепідготовки й соціальної адаптації військовослужбовців і членів їхніх родин. Про успіхи проекту та перспективи розширення співпраці йшлося під час зустрічі президента Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимира Рубцова й ректора ЧНТУ Сергія Шкарлета з головою Чернігівської облдержадміністрації Валерієм Кулічем.

Суть проекту – професійна переорієнтація на цивільні спеціальності, затребувані на ринку праці. Навчання за програмою триває 500 годин тобто 4 місяці. Проект – це соціальна й правова адаптація та сприяння працевлаштуванню.

«За 13 років у нас більше 8 тисяч учасників проекту, – розповідає президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов. – Нині працюємо з шістнадцятьма університетами країни. Стратегічним партнером із норвезького боку є університет «Норт», який за час нашої співпраці з університетського коледжу за Полярним колом став потужним університетом на півночі Норвегії. Тепер він розташовується в дев’яти містах».

Другий рік триває співпраця названого фонду з Чернігівським національним технологічним університетом. АТОвці області вже освоїли перспективний напрямок – IT-технологічний, і почалися заняття за другим напрямком – готельний сервіс. «Лектор із Норвегії проводить десять занять. Він уже працював не тільки теоретично, а й практично не лише з українськими військовими, а й з іншими. За програмами соціальної адаптації він працює з вояками НАТО», – говорить ректор ЧНТУ Сергій Шкарлет

.

Керівництво фонду наголошує на необхідності налагодження співпраці між українськими і норвезькими підприємцями в галузях сільського господарства, рибної промисловості, енергоефективності. Фонд щороку представляє три нових проекти в Міністерстві закордонних справ Норвегії. Гуманітарна програма успішно працює, настав час для співпраці в соціальній та бізнесовій сферах.

«Ця робота повинна стати базовою для розвитку економічної співпраці, – вважає голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. – Тому що, з урахуванням географічного розташування нашої області, країни Балтії та Скандинавії для нас дуже цікаві в економічному плані. Ми розуміємо, що ми область аграрна, ми маємо великий обсяг аграрної продукції. Країни Скандинавії є північними і, відповідно, завжди імпортують аграрну продукцію. Безумовно, ми хочемо бути присутні на цих ринках. Також нам би хотілося робити акцент на підготовці кадрів для об’єднаних територіальних громад, – наголосив Валерій Куліч. – Там найбільша потреба».

Наміри про подальшу співпрацю закріплено документально – підписано тристоронній меморандум між Чернігівською обласною державною адміністрацією, Міжнародним фондом соціальної адаптації та Чернігівським національним технологічним університетом.



Прес-служба облдержадміністрації

за матеріалом телеканалу «Сівер»