back

Уряд переводить ТЕС в енергоощадний режим

16-02-2017 | 10:33

Через «блокаду» тимчасово непідконтрольних територій України, що спричинило штучний дефіцит антрацитового вугілля, з якого виробляється третина всієї електроенергії в країні, Уряд ухвалив рішення про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електричної енергії. Відповідне рішення прийнято вчора Кабінетом Міністрів України.

На теплових електростанціях, для яких антрацитове вугілля є основним у виробництві енергії, будуть введені спеціальні заходи економії сировини. Тобто, українські ТЕС переходять в енергоощадний режим роботи. Навантаження збільшиться на атомні станції і на ТЕС, що працюють на іншій групі вугілля.

Запровадження надзвичайних заходів на ринку електричної енергії не означає автоматичного відключення електроенергії і тепла для населення. Уряд працюватиме над мінімізацією будь-яких негативних наслідків для українських громадян. «Віялові» відключення українських осель від електроенергії можливі у крайніх випадках. Про це населення заздалегідь інформуватиметься.

Уряд України розраховує на національну свідомість ініціаторів так званої «вугільної блокади», на їх розуміння наслідків таких дій. Адже подальше перекриття залізничних шляхів загрожує серйозними економічними та соціальними проблемами в Україні.

На тимчасово непідконтрольних територіях країни розташовані не лише вугільні підприємства, а й металургійні компанії, які сплачують до Державного бюджету чималі податки. З них же потім виплачуються заробітні плати та пенсії. Зупинка роботи українських металургійних підприємств — це й суттєве зменшення надходження валютної виручки, загроза для стабільності української валюти.

Крім того, у разі зупинки теплоелектростанцій через штучно створений дефіцит антрацитового вугілля сотні тисяч українських сімей посеред зими опиняться без тепла і світла. Через знеструмлення водоканалів у містах може виникнути гуманітарна катастрофа: якщо труби, в яких замерзне вода, розірвуться, доведеться замінювати усю систему водопостачання.

В умовах військової агресії Російської Федерації створення для людей додаткових стресових ситуацій є недопустимим. Тому Уряд, який працює перш за все в інтересах українських громадян, вкотре звертається до ініціаторів «блокади» з вимогою задіяти здоровий глузд і подумати про економічні та соціальні наслідки таких дій для України.

 

За інформацією Департаменту інформації та комунікацій
з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України