back

Як на Чернігівщині зимують зернові культури

15-02-2017 | 09:23

Моніторинг стану озимих культур показав, що переважна частина посівів в області знаходиться в доброму або задовільному стані.

Відбір проб рослин на відрощування провели місцеві агрономічні служби з 19 січня по 7 лютого. Фактичний стан озимини досліджували переважно монолітним та водним методом. Результати відрощування майже не виявили загибелі або підвищеної зрідженості посівів.

Зокрема, 89 % площ озимих колосових культур на зерно та 91 % ріпаку знаходяться в доброму та задовільному стані, інші – слабкі та зріджені. Для порівняння, минулоріч область мала 19 % слабких і зріджених площ зернових та майже 43 % – ріпаку.

Загалом відбір зразків проводили 100 сільгосппідприємств області майже всіх районів, низка аграріїв обмежилась лише візуальним обстеженням.

Крім того, 25 січня метеостанції Чернігівського обласного центру з гідрометеорології також відбирали проби озимих для визначення їх життєдіяльності. Результати відрощування, проведені монолітним методом, підтвердили, що перезимівля рослин проходить нормально. Із 24 відібраних проб – 19 показали відсутню зрідженість.

Наразі озимі культури перебувають у стані зимового спокою та знаходяться у фазі сходи-3-й листок, утворення вузлових коренів і кущіння. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння цієї зими знижувалась до 1-5 градусів морозу і не створювала загрози для рослин.

На сьогодні ризики для загибелі посівів відсутні, але подальший стан рослин значною мірою залежатиме від розвитку та сприятливості погодних умов.

Наступне визначення фактичного стану озимих зернових культур і ріпаку аграрії Чернігівщини проводитимуть у кінці лютого.

Довідково.

Розрахункова критична температура вимерзання рослин озимої пшениці у фазі сходи-3-й листок складає 13-16 градусів морозу, озимого жита у – 14-15 градусів морозу.

За інформацією Департаменту агропромислового
розвитку Чернігівської облдержадміністрації