back

Про результати та проблемні питання — на підсумковій нараді служби зайнятості області

10-02-2017 | 11:45

Підсумки роботи служби зайнятості за 2016 рік та пріоритетні цьогорічні завдання обговорили в Чернігівському обласному центрі зайнятості учора, 9 лютого. 

У нараді взяла участь заступник голови – керівник апарату Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова.

– Не зважаючи на непросту економічну ситуацію в державі, служба демонструє стабільну роботу. Є позитивна динаміка скорочення чисельності безробітних. За вашої підтримки люди отримують роботу та відкривають власні справи,  – зазначила Наталія Романова.

Директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка проаналізувала ринок праці на Чернігівщині та озвучила результати роботи служби зайнятості за підсумками року.

Серед позитивних зрушень – збільшення кількості пропозицій робочих місць безпосередньо від працедавців. Всього центрами зайнятості минулого року зареєстровано понад 26 тисяч вакансій. Показники зросли на 3,5%. При цьому більшість запропонованих місць – робітничі професії. Проблемою для роботодавців залишається дефіцит кадрів та низька якість робочої сили.

 

 

Директор обласного центру зайнятості зазначила, що відсутність молодих кваліфікованих робітників – загальнодержавна проблема. Існує хибна думка, що кожна людина обов’язково має отримати вищу освіту, навіть якщо ніколи не працюватиме за обраним фахом. Тому одне із завдань служб зайнятості – проведення профорієнтації серед молоді.

Наразі в області створена тимчасова робоча група з організації прогнозування попиту на ринку праці та удосконалення напрямів профорієнтаційної роботи. Вона має визначити актуальні спеціальності, надати пропозиції стосовно обсягів підготовки кваліфікованих кадрів в професійно-технічних навчальних закладах відповідно до реальної потреби.

Шляхом опитування роботодавців області центри зайнятості визначать професії, що матимуть попит в області у найближчі три роки. Результати анкетування планують опрацювати до 5 березня. За їх підсумками підготують рекомендації для центрів зайнятості та роботодавців, аби покращити ситуацію на ринку праці.

Читати також: Як збалансувати попит і пропозицію на ринку праці – з’ясують в облдержадміністрації.

Читати також: Ситуацію на ринку праці області обговорили в облдержадміністрації.

Лідія Падалка також озвучила конкретні результати роботи служби зайнятості. Так, станом на 1 січня цього року в області зареєстровано 12 тисяч офіційно безробітних громадян – на чверть менше минулорічного показника. У 2016-му до центрів зайнятості звернулося 25 тисяч громадян – на 19% менше, ніж у 2015-му.

З 41 тисячі осіб, що перебували на обліку та отримували соціальні послуги, працевлаштовано понад 13 тисяч – кожного третього безробітного. Започаткували власну справу 153 особи. Новими робочими місцями забезпечено 447 громадян. За направленням служби зайнятості набули нових професій та підвищили кваліфікацію понад 4 тисячі безробітних, близько 8 тисяч – залучено до громадських та інших робіт. Отримали роботу 300 демобілізованих бійців АТО, 65 – направлено на професійне перенавчання, 185 – залучено до тимчасової зайнятості.

 

 

Також на нараді заслухали начальників відділів обласного та директорів базових центрів зайнятості. Вони звітували про організацію роботи своїх структур та озвучили пріоритетні завдання на поточний рік.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації