back

Хочеш переконатися в якості газу — замов перевірку

08-02-2017 | 13:15

У лютому цього року українські газотранспортні компанії розпочали серію прес-турів, темою яких стала перевірка якості природного газу. У різних регіонах України в місцях проходження газотранспортної та розподільної систем проводяться публічні відбори блакитного палива в присутності журналістів. Аналіз його фізико-хімічних показників роблять в акредитованих лабораторіях.

Такі позапланові перевірки організовані через численні звернення споживачів щодо сумнівної якості газу.

Переконати журналістів, що змінити склад палива на етапі його транспортування неможливо, вирішили і газотранспортні компанії Чернігівщини. Вони ініціювали проведення публічного аналізу якості природного газу, який надходить до споживачів області.

Під час прес-туру 7 лютого представники ЗМІ ознайомилися з маршрутом проходження блакитного палива  від магістрального газопроводу високого тиску до кінцевого споживача. Відтак вони побували на газорозподільній станції (ГРС) Чернігова, де була взята позачергова проба газу, яку відразу відправили до лабораторії Чернігівського лінійно-виробничого управління магістрального газопроводу ПАТ «Укртрансгаз» в смт Олишівка Чернігівського району.

— Як показують щотижневі перевірки на кожній ГРС, якість природного газу, що передається в розподільчі мережі, відповідає державному стандарту, — зауважив начальник служби ГРС Чернігівського лінійно-виробничого управління магістрального газопроводу Олег Бут. — Проте при неналежній експлуатації приладів відбувається неповне згорання палива. Це і може викликати жовте або червоне горіння, що ставить під сумнів якість отриманого газу. Крім одорантів, які вводяться для надання специфічного запаху, в газ ніяких інших сумішей не додають.

Підтвердженням його слів став і проведений цього ж дня аналіз, який  показав: всі параметри газу з магістрального газопроводу відповідають держстандарту.

 

 

Також журналісти відвідали газорегуляторний пункт (ГРП), де тиск природного газу понижується до середнього та низького.

За словами головного інженера «Чернігівгазу» Олександра Качкарди, на цій стадії здійснювати будь-які технічні маніпуляції з природним газом неможливо, адже система розподільних газопроводів є герметичною і втручання в її роботу може призвести до аварії або навіть вибуху.

 

 

Ще один відбір проби взяли у побутового споживача Чернігова. Незалежні фахівці державної лабораторії «Укрметртестстандарт» обіцяли провести експертизу до кінця тижня.

До речі, будь-який споживач може замовити перевірку газу, яким він користується вдома. У разі підтвердження неякісного складу палива — аналіз зроблять за рахунок газотранспортної компанії, а споживач отримає компенсацію з дня подачі заяви. Якщо ж склад газу відповідатиме нормі — заявник особисто понесе всі фінансові витрати.

 

 

До слова, одним з основних показників якості газу є його калорійність, від якої залежить кількість виділеного тепла при спалюванні одного кубометру газу.

Наразі розглядається питання оплати споживачами не за використані кубометри, а за калорії. У такому випадку споживач сплачуватиме не за обсяг ресурсу, а за якість отриманого товару. Відповідні зміни, передбачені Постановою Нацкомісії  № 84 від 26 січня поточного року, вже оприлюднені.

Документом передбачено, що разом з обсягом спожитого палива в кубометрах у рахунках за газ буде вказано й розмір використаного ресурсу в енергетичних одиницях — кіловатах (кВт/год), гігакалоріях (Гкал) та мегаджоулях (МДж/м3).

ПАТ «Чернігівгаз» повідомили журналістам, що за результатами публічного експерименту з перевірки якості природного газу відбудеться підсумкова прес-конференція, під час якої оприлюднять результати аналізу відібраних проб блакитного палива. Також керівники газової компанії нададуть роз’яснення стосовно переходу на розрахунок газу за енергоодиницями.

 

Довідково. Основною сферою діяльності ПАТ «Чернігівгаз» є розподіл природного газу. Щорічний обсяг його транспортування становить близько 600 мільйонів кубометрів. Система газопостачання Чернігівщини складається з 10,8 тисячі кілометрів газопроводів. Блакитним паливом користуються майже 350 тисяч сімей, близько 3 тисяч підприємств та установ області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації