back

Як повернути посмішку учасникам АТО

07-02-2017 | 17:32

Неоголошена війна, що триває на сході України, залишає глибокі рани не лише на тілах, а й у душах людей, що так чи інакше з нею стикаються. Демобілізовані учасники АТО та їх родини, сім’ї загиблих захисників України, люди, вимушені через військову агресію покинути свої домівки на Донеччині та Луганщині — багатьом із них важко буває пристосуватися до життя в нових умовах, повернутися до мирної буденності чи змиритися з втратами, нанесеними війною.

Центр психолого-соціальної допомоги «Ресурс» займається проблемами реабілітації комбатантів, переселенців та їх родин з 2015 року. Сьогодні, під час чергового брифінгу в облдержадміністрації керівник Центру Світлана Ющенко презентувала реабілітаційний проект «Точка опори – 2». Вона, зокрема, наголосила на його актуальності та необхідності, про що свідчать і результати реалізації попереднього проекту.

Попит на послуги «Ресурсу» постійно зростає. Щодня до нас звертаються 6 – 7 осіб. Реалізуючи перший проект «Точка опори», ми вивчали ситуацію в області, побувавши у багатьох районах, надавали психологічну допомогу людям, які зазнали посттравматичного стресового розладу, — розповіла Світлана Ющенко. За час діяльності Центру його послугами скористалися понад півтори тисячі осіб.

Пряма мова:

Психологи і тренери Центру працюють на волонтерських засадах, у вільний від основної роботи час. А проблема, над якою вони працюють, потребує активності постійної. Тож волонтери звертаються до міської та обласної влади з проханням підтримати діяльність Центру, щоб кілька фахівців працювали там на постійній основі. Та поки це звернення розглядається, волонтери не припиняють своєї діяльності.

Як розповіла керівник проекту «Точка опори – 2» Ірина Лісовецька, він триватиме з першого лютого до 31 липня поточного року. Його мета — сприяння реабілітації комбатантів, переселенців і членів їх родин до мирного життя та їх інтеграція у життя громади Чернігівщини.

Пряма мова:

Програмою проекту передбачаються групові та індивідуальні тренінги та консультації, організація груп підтримки для родин учасників АТО, заходи фізичної реабілітації, відвідування створеного у Центрі музею воїнів АТО «Незламні». Потрапити до «Ресурсу» можна, попередньо записавшись за телефоном у Чернігові (0462) 64-34-66 або (093) 034-08-17.

Одним з ініціаторів та організаторів музею став учасник бойових дій на Донбасі Вадим Пішур. Показово, що він — нині тренер проекту, як і ще кілька учасників АТО, колись прийшов до Центру за допомогою, адже, повернувшись з війни, практично перестав спати й посміхатися, відчував депресію. Після реабілітації в «Ресурсі» Вадим не лише сам повернувся до активного суспільного життя, а й допомагає зробити це своїм побратимам.

Нічого страшного в тому, щоб звернутися за підтримкою до психологів немає. Адже таким чином ви допоможете не лише собі, а й своїм близьким, які переживають за вас, і знову повноцінно відчуватимете життя і посміхатиметесь, — вважає учасник АТО.

Тож усіх, хто потребує такої реабілітації, чекають у Центрі психолого-соціальної допомоги «Ресурс» за новою адресою: місто Чернігів, вулиця Толстого, 25. Музей «Незламні» розташований там же.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій 
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації