back

Житлово-комунальна галузь потребує законодавчих змін

03-02-2017 | 16:59

Питання виконання пріоритетних заходів з розвитку житлово-комунального господарства області у 2017 році розглянули учасники наради, яку провів заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко сьогодні, 3 лютого.

У заході взяли участь директор Департаменту економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Наталія Хоцянівська, директор Департаменту ЖКГ ОДА Юрій Євтушенко, керівники підприємств житлово-комунального господарства області.

З результатами роботи житлово-комунального господарства Чернігівщини у 2016 році та основними напрямками розвитку галузі цьогоріч присутніх ознайомив Юрій Євтушенко.

– Завдяки злагодженій співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та керівників підприємств житлово-комунальної сфери на сьогодні всі системи газо-, електро-, тепло-, водопостачання та водовідведення області працюють стабільно в штатному режимі, – зазначив він.

Наталія Хоцянівська поінформувала учасників наради про напрацьовану Мінрегіоном низку нормативно-правових актів, реалізація яких сприятиме покращанню ведення фінансово-господарської діяльності підприємств системи життєзабезпечення.

– На 2017 рік у державному бюджеті передбачено 5 мільярдів гривень для відшкодування підприємствам житлово-комунальної галузі різниці у тарифах, у тому числі Чернігівській області – 52 мільйони гривень, – повідомила вона.

Також представниця Мінрегіону зазначила, що 10 січня цього року підписано Галузеву угоду між Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2017-2018 роки. Документом врегульовані питання оплати праці на підприємствах ЖКГ у зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати.

Крім того, присутні керівники підприємств систем життєзабезпечення області висловили свої зауваження та пропозиції щодо діючих у цій сфері норм законодавства.

Зокрема, мова йшла про вдосконалення механізму нарахування плати за послуги з централізованого опалення населенню в разі відсутності засобів обліку теплової енергії. Учасники зустрічі розглянули тему використання державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування.

Окрім цього, були обговорені зміни формату нарахування та фінансування пільг і субсидій, відшкодування з державного бюджету різниці у тарифах на послуги тепло-, водопостачання і водовідведення.

Підбиваючи підсумки дискусії, Сергій Сергієнко зазначив:

– Я сподіваюсь, що наша співпраця з Мінрегіоном і надалі буде мати позитивний вплив на стабілізацію та розвиток житлово-комунальної сфери Чернігівщини.

Заступник голови облдержадміністрації доручив Департаменту ЖКГ ОДА опрацювати спільно з підприємствами галузі наявні проблемні питання та підготувати пропозиції профільному Міністерству щодо внесення змін до відповідних нормативно-правових актів.

– Стабільний розвиток та належне функціонування систем життєзабезпечення населених пунктів області, насамперед, залежить від законодавчих змін, а вони наразі відбуваються швидкими темпами. Дуже важливим є те, як ці зміни будуть сприйняті та реалізовані на місцевому рівні. Зі свого боку облдержадміністрація завжди готова надавати підприємствам галузі як методичну, так і практичну допомогу у вирішенні проблемних питань, що виникають у процесі їх виробничої діяльності, – наголосив Сергій Сергієнко.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації