back

Чернігівщина бореться із боргами по зарплаті — результати суттєві

31-01-2017 | 14:10

У грудні минулого року зарплатна заборгованість загалом по підприємствах області зменшилася майже на третину. Про це сьогодні зазначила керівник апарату — заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова під час засідання профільної комісії.

На початок цього року повністю розрахувалися з працівниками усіх галузей у 17-ти районах Чернігівщини. Загалом по області відсутні борги із заробітної плати у сільському господарстві, в організаціях та установах, що фінансуються за рахунок місцевого та державного бюджетів.

Зберігається позитивна динаміка і на підприємствах комунальної форми власності. До прикладу, за минулий місяць повністю розрахувалися з працівниками КП «Благоустрій» Коропського району. Єдиним підприємством-боржником цієї форми власності залишається КП «Прилукижитлобуд» (близько 180 тисяч гривень).

- Завдяки консолідованим зусиллям органів виконавчої влади та роботодавців області 10 підприємств змогли вийти з кола боржників та виплатити понад 5 мільйонів гривень у грудні 2016 року.

Варто зауважити, що у загальному рейтингу по Україні на 1 січня цього року область посіла до початку минулого року 7 місце, а до попередньої дати – 2-е.

Втім, на фоні цих позитивних тенденцій графіки погашення заробітних плат в цілому по області не виконуються в повному обсязі, — акцентувала Наталія Романова.

Читати також: Соціальний захист працюючих — справа і бізнесу, і влади

Як зазначають фахівці, головними причинами значного відставання від плану є дебіторська заборгованість та, як наслідок, брак обігових коштів. На підприємствах поширена практика передачі продукції без попередньої оплати. Маємо низький рівень рентабельності та навіть збитковість, перш за все на державних підприємств, у яких було обмаль держзамовлень.

Сума боргу із виплати заробітної плати працівникам 17-ти економічно активних підприємств-боржників склала більше семи мільйонів гривень або 55,1 % від загальної суми заборгованості.

Робота з такими підприємствами в області продовжується. Зокрема на сьогоднішньому засіданні детальніше розібрали ситуацію, що склалася на ПАТ «Чернігівбуд» та його структурних підрозділах, де акумулюється понад два мільйони зарплатних боргів та трохи більше зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування.

Найближчим часом підприємство отримає вичерпні рекомендації від Головного управління Пенсійного фонду, Державної фіскальної служби та Головного територіального управління юстиції в області.

Читати також: Підприємства-банкрути не звільняються від обов’язку виплати боргу по зарплаті

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації