back

Область будуватиме загальнообласні об’єкти, а місцеві – об’єднані громади

27-01-2017 | 15:48

Про стан освоєння коштів державного бюджету України на фінансування будівництв, реконструкцій та ремонтів об’єктів соціально-економічної сфери області у 2016 році та перспективи на 2017 рік говорили, серед іншого, на учорашньому розширеному засіданні колегії Чернігівської ОДА.

За результатами роботи у цьому напрямку протягом 2016-го року доповів перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич. Він повідомив, що всі кошти, передбачені Державним бюджетом, а це 228,2 мільйона гривень, надійшли на рахунки розпорядників у повному обсязі. Але фактично освоєно було – 204,44 мільйона гривень, що становить 89,6% від суми.

Фінансування заходів соціально-економічного розвитку регіону здійснювалося за декількома напрямами. Зокрема, за програмою «Державний фонд регіонального розвитку» в область надійшло 91,89 мільйона гривень. З них освоєно 81,35 мільйона гривень (88,5 % ), при цьому з місцевих бюджетів на співфінансування проектів було витрачено 10,9 мільйона гривень.

Відбір проектів проводився виключно на конкурсних засадах, а фінансування об’єктів здійснювалося у відповідності до сформованого рейтингового списку заявок за результатами оцінювання їх конкурсною комісією.

Згідно з переліком проектів, за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку минулого року фінансувалися роботи з будівництва, реконструкції та капітального ремонту 75 об’єктів, у тому числі:

- 36 – освітянської сфери (загальноосвітні та дошкільні навчальні заклади) на суму понад 38,2 мільйона гривень;

- 7 – сфери культури і спорту на суму більше 11,7 мільйона гривень;

- 15 – охорони здоров’я на суму майже 26 мільйонів гривень;

- 10 – житлово-комунального господарства на суму близько 10 мільйонів гривень;

- 5 – соціальної сфери на суму більше 3,7 мільйона гривень;

- 2 – житлової сфери на суму майже 2,3 мільйона гривень.

Серед зазначених проектів завершено будівельні роботи і введено в експлуатацію 52 об’єкти, на дев’яти – ступінь будівельної готовності становить понад 50%.

За програмою «Субвенція з Державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій» Чернігівщина отримала 104,67 мільйона гривень. Фактично освоєно – 92,09 мільйона гривень (88 %), при цьому з місцевих бюджетів на співфінансування використано 4,2 мільйона гривень.

Коментуючи рівень освоєння коштів голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч акцентував увагу на необхідності підвищення якості проектної документації, яка готується на місцях та на значимості активності місцевої влади. «Важливо обирати потужні підрядні організації, які мають власні обігові кошти. Цього року теж може бути ситуація, коли заплановані кошти надійдуть у грудні, тому завдання керівників уважно ставитися до проведення тендерів, залучати банківські гарантії. Наше спільне завдання – ефективне планування робіт із освоєння коштів, які з такими трудами заводяться в область», – наголосив зокрема голова ОДА Валерій Куліч.

Також очільник виконавчої влади області роз’яснив логіку розподілу коштів Державного бюджету на фінансування будівництв, реконструкцій та ремонтів об’єктів соціально-економічної сфери області у2017 році:

«Цього року основну масу коштів, з передбачених для Чернігівщини через «Державний фонд регіонального розвитку» 112-ти мільйонів гривень, ми будемо направляти на розвиток обласних об’єктів – лікарні та інфраструктурні проекти обласного рівня, так як це і передбачає Фонд регіонального розвитку. На райони з цих коштів буде направлятися необхідний мінімум. Будьте ласкаві, створюйте об’єднані територіальні громади і отримуйте кошти для розвитку напряму.

Другий напрямок, з якого громади можуть залучити кошти – це субвенція з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій. Вона передбачається у розмірі близько 200 мільйонів гривень. Це суттєві кошти, які розподілятимуться з урахуванням клопотань народних депутатів, за пріоритетами. Тому я прошу всіх, і керівників райдержадміністрацій, і міських голів, і голів об’єднаних територіальних громад уже починати працювати і визначати пріоритетні об’єкти, на які ви хочете залучити державні кошти», – наголосив голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч.

Зазначимо, що у 2016-у році п’ять об’єднаних територіальних громад Чернігівщини отримали з державного бюджету 31,6 мільйона гривень на формування власної інфраструктури. З них було освоєно 31 мільйон гривень (97%). 100% коштів зазначеної субвенції освоїли Парафіївська та Кіптівська громади, 99% – Вертіївська, дещо більше 95% – Макіївська та Деснянська об’єднані територіальні громади.

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації