back

Економічний розвиток регіонів: стратегія та інструменти залучення інвестицій та підвищення експортного потенціалу

25-01-2017 | 14:21

Саме під такою назвою 23 січня в Києві відбувся всеукраїнський семінар, організований Офісом залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest та Офісом просування експорту за підтримки Кабінету Міністрів України. У заході взяли участь понад 150 представників регіональної влади, відповідальних за роботу з інвесторами та розвиток експортного потенціалу міст і областей. Від Чернігівської області у семінарі взяла участь в.о. директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олександра Хомик.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, звертаючись до учасників семінару, зазначив, що Україна має серйозні можливості щодо залучення інвестицій, розвитку внутрішнього ринку, збільшення експортного потенціалу.

Економічний розвиток відбувається на місцях. Немає віртуальних інвестицій, віртуального експорту. Все це відбувається в реальному селі, місті, області, районі, де створюються нові робочі місця, національний український продукт, – зауважив Глава Уряду.

Прем’єр-міністр наголосив, що у результаті ініційованої ним реформи з децентралізації у країні змінено систему фінансування та створено інструменти, які дозволяють місцевій владі ефективно вирішувати проблеми на місцях і не допускати їх виникнення.

При цьому Прем’єр-міністр жорстко окреслив свою позицію щодо тих інституцій, які перешкоджають бізнесу розвиватися і створювати робочі місця. 

Одним з інструментів виявлення такого тиску на бізнес має стати «Інвестиційний монітор» – проект, який найближчим часом буде запущено Офісом залучення та підтримки інвестицій. Він дозволить у розрізі кожного регіону бачити, як реагує бізнес на ситуацію в цілому та окремі зміни в ній.

Перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів зазначив, що позитивний рейтинг України та довіра інвесторів зростає у результаті системних реформ, які проводить Уряд в усіх ключових галузях економіки. Про це, за його словами, свідчить і той факт, що у рейтингу легкості ведення бізнесу Світового банку Україна посіла 80 місце, тобто покращила свої позиції на 3 пункти порівняно з минулим роком.

Як підкреслив Степан Кубів, у фокусі на 2017 рік залишаються проведення відкритої приватизації, реформа митниці та енергетичного сектору економіки, а також забезпечення рівних умов для ведення бізнесу.

Продовжуючи реформи, маємо створити привабливий інвестиційний клімат для залучення зовнішніх та внутрішніх інвестицій, розвитку власного виробництва, зокрема промислового, активізації роботи існуючого бізнесу. Але найкращі інвестиції сьогодні – це довіра наших громадян до продукції на внутрішньому ринку і повернення довіри до влади, яка тільки зараз починає відновлюватися, – зазначив перший віце-прем’єр-міністр. – Наше завдання – об’єднати зусилля влади на усіх рівнях, і місцева влада відіграє ключову роль у створенні позитивного іміджу держави, яка служить Україні та українцям.

Учасники семінару отримали інформацію про можливості підтримки проектів з розвитку бізнесу та експорту, які реалізовують державні банки, ЄБРР, Western NIS Enterprise Fund, GIZ та Програма ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні».

Крім того, вони працювали в групах, де рецептами успішного залучення інвестицій у свої регіони поділилися представники Івано-Франківської, Львівської областей та Вінниці.

На переконання директора Офісу залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Данила Білака, цей захід допоможе визначити пріоритетні напрями співпраці з регіонами, сприятиме підготовці якісних інвестиційних пропозицій та проектів на регіональному рівні, а також дозволить налагодити ефективну комунікацію з органами влади на місцях задля допомоги інвесторам у прийнятті оперативних та оптимальних інвестиційних рішень.

 

За матеріалами із сайту
Департаменту економічного розвитку
Чернігівської облдержадміністрації