back

Переохолодження: перша допомога та профілактика

25-01-2017 | 10:05

У Чернігівській області знову очікується різке похолодання. Вже 26 січня синоптики прогнозують зниження температури повітря до –20°С.

Тому медики попереджають про можливе виникнення переохолодження, коли організм людини втрачає більше тепла, ніж виробляє. Це може відбутися при довгому перебуванні в умовах зниженої температури і при високій вологості повітря. Переохолодження організму також можливе при носінні тісного одягу, взуття та одягу «не по погоді».

 

Варто знати ступені переохолодження

При легкому ступені переохолодження температура тіла знижується до 32–34 градусів. Шкірні покриви блідого забарвлення, з'являються озноб, утруднення мови, «гусяча шкіра». Артеріальний тиск залишається нормальним, може спостерігатися незначне підвищення. При легкому переохолодженні можливі обмороження різних ділянок тіла 1–2 ступеня.

При середньому ступені переохолодження температура тіла знижується до 29–32 градусів. Пульс при цьому значно сповільнюється — до 50 ударів на хвилину. Шкіра стає синюшною, на дотик холодною. Знижується артеріальний тиск, а дихання стає поверхневим і повільним. Часто при переохолодженні середньої тяжкості виникає раптова сонливість. При цій стадії переохолодження можливі обмороження 1–4 ступеня.

При важкому ступені переохолодження температура тіла стає нижчою 31 градуса. Людина вже втрачає свідомість, пульс сповільнюється до 36 ударів на хвилину. Часто виникають судоми і блювота. Відбувається гостре кисневе голодування головного мозку. Обмороження при цьому ступені переохолодження дуже важкі. Якщо не надати негайну допомогу — настане задубіння і смерть.

Як надати першу допомогу при переохолодженні

Допомога має надаватися правильно, інакше можна принести шкоду потерпілому.

Постраждалого потрібно помістити в тепле приміщення, зняти з нього промерзлі одяг і взуття, зігріти (бажано у ванні з теплою водою, яку потрібно доводити до температури тіла — 37 градусів — поступово, протягом 15 хвилин).

Після прийняття ванни розтерти тіло горілкою, до появи чутливості шкіри. Добре укутати потерпілого і дати випити гарячий напій. Не можна пити каву і алкоголь, які сприяють різкому розширенню кровоносних судин, що загрожує їх розривам, внутрішніми крововиливами та порушенню роботи серця.

Наслідки переохолодження

Зазвичай переохолодження безслідно не проходить, адже захисні сили організму від перенесеного стресу знижуються. При переохолодженні будь-якого ступеня тяжкості створюються сприятливі умови для прояву гострих респіраторних захворювань, розвиваються органічні зміни в головному мозку і судинах.

Але найсерйозніший наслідок переохолодження — відмороження частин тіла і кінцівок.

Профілактика переохолодження

У холодну морозну погоду потрібно одягатися багатошарово — між шарами одягу тепло утримується за рахунок повітря.

Металеві прикраси на морозі носити не рекомендується, бо вони охолоджуються швидше людського тіла, внаслідок чого виникає ризик переохолодження окремих ділянок шкіри.

Збільшує ризик переохолодження та обмороження зволожуючий крем, який використовується перед виходом на вулицю. Якщо морози середні, підійде жирна косметика для обличчя та рук. А при сильних морозах косметикою варто не користуватися менш ніж за три години до виходу на вулицю.

Голодний шлунок не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом.

Алкоголь у крові сприяє переохолодженню, викликаючи велику втрату тепла, одночасно створюючи помилковий ефект зігрівання організму зсередини.

Куріння на морозі робить більш уразливими кінцівки, тому що зменшує циркуляцію крові в ногах і руках.

Як тільки кінцівки почали замерзати, негайно ж починайте рухати ними, не дозволяючи їм мерзнути, інакше переохолодження посилиться. Пізніше рухи стануть хворобливими і виникнуть значні пошкодження шкіри.

Постійне загартовування організму попереджає його переохолодження, як і відмова від шкідливих звичок (куріння, алкоголю) та раціональне харчування.

 

Навчально-методичний центр цивільного захисту
та безпеки життєдіяльності Чернігівської області