back

Слава борцям за волю України!

23-01-2017 | 11:55

Учора, 22 січня, в Чернігові біля Катерининської церкви відбувся громадський захід з нагоди Дня Соборності України.

Організатори — обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Г. Шевченка, обласна організація Народного Руху України, громадська організація «Єдина родина Чернігівщини». Підтримали ініціативу громадськості Чернігівська облдержадміністрація та Український інститут національної пам’яті.

Розпочалося дійство молебнем за єдність України, який провів секретар Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Роман.

Після богослужіння учасники зібрання поклали квіти до пам’ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України» та пам’ятного каменю «Борцям за волю України».

 

Хвилиною мовчання присутні вшанували загиблих у цей день Героїв Небесної Сотні — Сергія Нігояна, Юрія Вербицького та Михайла Жизневського. Їх фотографії розмістили біля пам’ятного знаку.

— Україна — вільна, соборна, незалежна. На жаль, сьогодні серце її кровоточить. Сповнена болю і Чернігівщина, яка втратила 148 своїх вірних синів на сході країни. Але український народ дуже сильний. І кожен з нас зробить все від нього залежне для добробуту та процвітання рідної України, — наголосила заступник голови облдержадміністрації — керівник апарату ОДА Наталія Романова.

Звернувся до присутніх і заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко:

— Тяжкі часи переживає зараз Україна. Але той дух патріотизму, що не дає нам втратити надію, міцнішає з кожним днем. За це низький уклін усім воїнам – захисникам нашої країни. Вдячність волонтерам, які з перших днів долучилися до захисту суверенітету нашої держави.

Про історію подій сторічної давнини нагадав представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко. А про події 1990 року, коли українські патріотичні сили організували «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом, розповів один із засновників Чернігівського Руху Сергій Соломаха.

 

 

Сьогодні, як і 100 років тому, актуальним є питання збереження державності України. Непоправних втрат зазнали сотні сімей. А ще сотні родин покинули власні домівки, стали вимушеними переселенцями.

Як наголосила представник громадської організації «Єдина родина Чернігівщини», мати загиблого на Донбасі українського бійця Раїса Шанська, їхня організація з великим натхненням, великою силою національного духу бореться за патріотичне виховання підростаючої молоді. Мета одна — донести, що всі вони справжні українці на власній незалежній землі.

З Днем Соборності присутніх привітав учасник бойових дій на сході України, головний спеціаліст північного міжрегіонального сектору Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО в області, керівник громадської організації «ЩИТ 41» Альберт Черешко. Долучилися до виступів і представники Кримської громади Чернігівщини та громадської організації «Сокіл».

На завершення заходу всі учасники заходу взялися за руки, утворивши символічне коло — ланцюг Єдності та Соборності.

 

Довідково. День Соборності України є першим у низці свят загальнонаціонального масштабу, які відзначаються на державному рівні (Указ Президента України від 13 листопада 2014 року №871). Саме 22 січня 98 років тому, у 1919 році, у Києві на Софійській площі проведені урочисті збори, на яких проголосили Акт Злуки українських земель. Засвідчили його Універсалом про об’єднання Української та Західноукраїнської народних республік в єдину Україну.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації