back

Справедливе оподаткування — запорука наповнення місцевого бюджету

19-01-2017 | 14:12

Внесено правки до Земельного кодексу України — виключено посилання на наказ Мінагрополітики, що затверджує Порядок закупівлі послуг з виконання робіт із землеустрою, оцінки земель та визначення виконавця земельних торгів на конкурентних засадах.

Відтак, виникла необхідність розглянути питання організації виконання повноважень обласної державної адміністрації у сфері земельних відносин.

Сьогодні в ОДА відбулася тематична нарада, яку провели перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич та директор обласного Департаменту агропромислового розвитку Юрій Павлішен.

         На обговорення винесли чотири питання:

- про заходи щодо організації земельних торгів у зв’язку зі зміною законодавства;

- про створення робочої групи з питань реалізації повноважень облдержадміністрації у сфері земельних відносин;

- про організацію роботи з поновлення, внесення змін, припинення діючих договорів оренди земельних ділянок всіх категорій;

- про порядок встановлення розміру орендної плати за землю.

У зв’язку з потребою визначити процедуру проведення відбору виконавців земельних торгів, які забезпечать виготовлення проектів землеустрою, технічної документації тощо, попередньо фахівцями ОДА створено Проект порядку надання таких послуг.

Зазначений документ учасники наради детально вивчили та внесли правки.

Створення робочої групи визначили недоцільним. Адже, на переконання учасників наради, з цим питанням впорається один кваліфікований фахівець. Він аналізуватиме якість отриманих від орендарів документів та зможе, за необхідності, безпосередньо спілкуватися з відповідними структурними підрозділами.

Досить проблемним питанням виявилося встановлення нової орендної ставки для підприємців, що вже мають договори. Зокрема, мова йде про водні об’єкти: для якісної оцінки вартості послуг необхідно мати відповідний паспорт.

На часткову паспортизацію водойм виділять кошти з обласного бюджету.

Питання встановлення розміру орендної плати за землю зібрання винесло на доопрацювання.

 — Ставка оподаткування — має бути справедливою. Місцевий бюджет повинен отримати своє, адже саме туди направлятимуться всі виручені кошти. Втім, й інтереси підприємців варто враховувати, — акцентував Леонід Сахневич.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
 з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації