back

Новостворена Вища рада правосуддя ліквідує політичну складову у судовій гілці влади – Президент підписав відповідний Закон

04-01-2017 | 08:00

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про Вищу раду правосуддя» під час зустрічі з головою Вищої ради юстиції Ігорем Бенедисюком та заступником Глави Адміністрації Президента Олексієм Філатовим. Документ був ухвалений Верховною Радою 21 грудня.

Глава держави зазначив, що 2016 рік став визначальним у рішучих діях з реформування судової системи – були затверджені та вступили в дію конституційні зміни в частині правосуддя, започатковано новий орган – Вищу раду правосуддя (ВРП). «Орган, який прибирає політичну складову в судовій гілці влади, насамперед, з механізмів призначення, переведення, звільнення суддів, надання згоди на затримання або арешт судді», - підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що законопроект «Про Вищу раду правосуддя» був підтриманий партнерами з Ради Європи і Європейського Союзу. «Вважаю, що це рішучі дії по забезпеченню одного з  ключих прав українських громадян – права на справедливість, права на справедливий суд», - наголосив він.

Президент підкреслив, що створення нового конституційного органу - Вищої ради правосуддя - є одним із важливих складових судової реформи.

Глава держави подякував Верховній Раді, яка дослухалась до його пропозиції, підтримала цей Закон та схвалила його у терміни, які дозволяють ВРП вже у 2017 році повноцінно запрацювати.

Петро Порошенко також підписав Закон про внесення змін до Бюджетного кодексу, які, зокрема, урегулюють питання фінансування цього нового органу.  

Прес-служба Президента України