back

Президент підписав Закон, що врегульовує питання фінансування сімей патронатних вихователів

28-12-2016 | 08:04

Президент Петро Порошенко підписав Закон України від 20 грудня 2016 року №1794-VІІІ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», що був внесений до Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України. Закон був прийнятий парламентом у другому читанні та в цілому 278 голосами народних депутатів України.

Закон визначає механізм оплати послуг патронатних вихователів та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя.

Зокрема, змінами до Бюджетного кодексу України передбачено: віднесення до видатків, що здійснюються з бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад видатків на сім’ї патронатних вихователів у складі видатків на навчальні заклади для громадян, які потребують соціальної допомоги та реабілітації.

Закон також передбачає включення до 1 січня 2019 року видатків на оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя до складу видатків на державні програми соціального захисту, які проводяться за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету.

Змінами до Бюджетного кодексу України також передбачено забезпечення з 1 січня 2019 року фінансування за рахунок видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, видатків на оплату послуг із здійснення патронату над дитиною та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя у складі видатків на соціальний захист та соціальне забезпечення.

Реалізація Закону буде здійснюватися за рахунок та у межах коштів, які щорічно передбачаються Міністерству соціальної політики України за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом «гроші ходять за дитиною».

Експеримент із здійснення патронату над дитиною в Україні запроваджено з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2018 року, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми».

Міністерством соціальної політики запропоновано на час проведення експерименту виплати на оплату послуг патронатного вихователя та виплату соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя здійснювати за рахунок та у межах коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом «гроші ходять за дитиною».

У подальшому, після завершення експерименту, здійснення вказаних виплат буде здійснюватися за рахунок власних коштів місцевих бюджетів.

Прес-служба Президента України