back

На всеукраїнському селекторі – про становлення новостворених ОТГ

27-12-2016 | 10:56

207 об’єднаних територіальних громад, які провели перші місцеві вибори в 2016 році, наступного року працюватимуть у нових умовах – з більш значними ресурсами та повноваженнями. Надати їм усебічну підтримку — це спільна відповідальність Уряду, обласних державних адміністрацій та регіональних центрів розвитку місцевого самоврядування.

На цьому наголосив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода під час всеукраїнської селекторної наради з питань підготовки місцевих бюджетів об’єднаними територіальними громадами, що відбулася вчора, 26 грудня.

До регіональних студій, крім керівників ОДА та відповідних структурних підрозділів, запросили також новообраних голів територіальних громад.

Представники Держказначейства, Міністерств фінансів, освіти, охорони здоров’я акцентували увагу на найважливіших перших кроках громад у період їх становлення.

За словами В’ячеслава Негоди, об’єднані громади, які провели перші місцеві вибори 11 та 18 грудня, мають дуже мало часу для вирішення усіх питань, пов’язаних з реєстрацією, утворенням виконавчих органів, організацією перших сесій тощо.

— Перед усіма нами стоїть важливе завдання – забезпечити громади вичерпною інформацією та підтримкою, бути готовими роз’яснювати і надавати методичні рекомендації, особливо щодо питань формування бюджетів. Ми цінуємо самостійність і спроможність новостворених громад до прийняття рішень і вирішення проблем. Але там, де потрібна допомога держави, ми не повинні стояти осторонь, — сказав В’ячеслав Негода.

Він також зауважив, що під час проведення реформи місцевого самоврядування, децентралізації, як і під час будь-яких кардинальних змін, на місцях виникає багато непростих питань.

— Два роки роботи зі створення та підтримки об’єднаних громад довели, що в областях, де є командна робота, де є розуміння необхідності реформ, де не шукають причин не робити, а відшукують можливості йти вперед, там немає питань, які неможливо вирішити, — зазначив перший заступник Міністра регіонального розвитку, звертаючися до керівників областей та об’єднаних територіальних громад.

Присутні на нараді представники інших міністерств також висловили готовність до відкритого постійного діалогу з представниками ОТГ та облдержадміністрацій. Акцентували на обов’язковій співпраці на регіональному рівні з центрами розвитку місцевого самоврядування.

По закінченню селектора заступник голови Чернігівської ОДА Сергій Сергієнко провів робочу нараду з новообраними міськими, сільськими та селищними головами Чернігівщини. Їх в області одинадцять.

Заступник голови наголосив, що становлення громад має проходити поступово і помірковано, всі рішення повинні бути обґрунтованими, із обов’язковим врахуванням інтересів громади. Також він зауважив на необхідності взаємовигідної співпраці ОТГ з місцевим бізнесом. Говорив і про виважену кадрову політику.

Сергій Сергієнко запевнив, що ОДА готова допомагати територіальним громадам у вирішенні всіх питань, проводити необхідні навчання, бути у постійній взаємодії.






Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
з використанням матеріалів Міністерства регіонального
розвитку, будівництва та ЖКГ України