back

Інвестиційна діяльність області

22-12-2016 | 11:00

За підсумками січня-вересня 2016 року підприємства та організації області за рахунок усіх джерел фінансування освоїли майже 3 мільярди гривень капітальних інвестицій, що на 40,2% більше від обсягу капітальних інвестицій за такий же період минулого року.




Обсяг капітальних інвестицій, млн грн


Найбільше інвестицій освоєно у сільському господарстві – 1,3 мільярда гривень та промисловості – один мільярд гривень.

Переважна більшість коштів (понад 882 мільйони гривень) припадала на підприємства переробної промисловості. На будівництво залучили 290 мільйонів гривень.

У порівнянні з минулорічним періодом обсяг освоєних інвестицій збільшився у сфері державного управління, оборони та обов’язкового соціального страхування (124 мільйони гривень), оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (майже 80 мільйонів гривень). У галузі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги освоїли більше 22 мільйонів гривень. У сферу мистецтва, спорту, розваг та відпочинку залучено понад 3 мільйони гривень.


Капітальні інвестиції за видами економічної діяльності, %


Зменшились обсяги освоєних інвестицій порівняно з січнем-вереснем 2015 року у будівництві (освоєно 290 мільйонів гривень) та в освіті (більше 4 мільйонів гривень).

Переважну частку капітальних інвестицій витратили на придбання машин, обладнання, інвентарю, транспортних засобів (майже 71%). На житлові та нежитлові будівлі спрямовано по 9,3% капітальних інаестицій.


Структура капітальних інвестицій, %


Понад 80% обсягу капітальних інвестицій є власними коштами підприємств.


Капітальні інвестиції за джерелами фінансування


Підприємства та організації частіше почали брати банківські кредити, інші позики. За поточний період вони склали понад 7% капітальних інвестицій.

За рахунок місцевого бюджету освоєно більше 6% інвестицій, а за рахунок державного бюджету – менше відсотка.

Найактивніше освоювалися капітальні інвестиції у Чернігові (більше 19% до загального обсягу), Прилуках (понад 17%), Ічнянському (9%) та Бобровицькому (8%) районах.

До слова, у розрахунку на одну особу найбільший обсяг освоєних коштів у Прилуках та Ічнянському районі. Вони більш, ніж у 3 рази перевищили середньообласний показник. А найнижчий обсяг – у Новгород-Сіверському районі.


Капітальні інвестиції на одну особу в розрізі районів та міст, грн.


На сайті Департаменту економічного розвитку регулярно розміщуються інвестиційні проекти, інформація щодо іноземних інвестицій та довідки про кількість освоєних коштів. Постійно оновлюються переліки вільних земельних ділянок, незадіяних приміщень та виробничих потужностей, об’єктів незавершеного будівництва.


За повідомленням
Департаменту економічного розвитку
облдержадміністрації