back

Річниця діяльності «Єдиної родини Чернігівщини»: напрацювання та плани

21-12-2016 | 16:53

Горе не зламало, горе об’єднало родини бійців, загиблих під час проведення антитерористичної операції на сході України. На жаль, у нашій області 164 загиблих. 148 Героїв поховано на Чернігівщині, 16 — в інших областях країни. 226 їхніх родин потребують уваги, допомоги та підтримки. Без батька–годувальника залишилися 77 дітей. Серед тих, хто втратили своїх синів, — 26 одиноких матерів та 4 батька–одинака.

Саме для підтримки родин загиблих і була створена громадська організація «Єдина родина Чернігівщини» 19 грудня 2015 року. Втім, як зазначають ініціатори об’єднання, спільнота розпочала свою роботу значно раніше. Про результати її діяльності говорили сьогодні на брифінгу в облдержадміністрації.

Осередки ГО успішно працюють у Городнянському, Менському, Козелецькому, Корюківському, Прилуцькому районах.

Заходи щодо вшанування пам’яті загиблих бійців АТО, підтримка їх сімей, налагодження дружніх стосунків з такими сім’ями в інших областях України, уроки патріотичного виховання в школах, психологічні тренінги, гурток ляльки–мотанки, всеукраїнський захід «Єдина родина України», відкриття меморіальних дошок, гуманітарна допомога у Луганську та Донецьку області — лише частина зробленого, — зазначив голова правління «Єдиної родини Чернігівщини» Микола Шанський.

Як сказав директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОДА Сергій Болдирев, допомога, яка надається, досить різноманітна. Але головне — взаємодія у вирішенні виникаючих питань громадськості, органів влади та всіх небайдужих людей.

— Ми не експерти, не спеціалісти, а звичайні люди з великим бажанням працювати. Ми вміємо слухати і чути один одного, — наголосила координатор «Єдиного волонтерського центру» Інна Різуха.

На заході були присутні і матері загиблих — члени ГО, які відзначили результативність діяльності об’єднання. Адже «для тих, хто втратив свої рідних, дрібниць немає».

— Коли плаче одна людина — це горе, коли ми плачемо разом — це сила, — наголосила мати загиблого бійця Андрія Шанського.

У пріоритетах діяльності «Єдиної родини Чернігівщини» на 2017 рік — виїзди в райони та області, зону АТО, медичне обслуговування членів родин загиблих, їхнє оздоровлення.

На сьогодні у Чернігові ведеться будівництво каплички в пам’ять загиблих воїнів АТО. Крім того, у планах організації видавництво книжки про героїв Чернігівщини.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю ОДА