back

Куди поспішав водій горе-маршрутки?

21-12-2016 | 14:29

Чи не усі інтернет-видання області повідомили про ДТП, яке сталося неподалік Грибової Рудні, що на Ріпкинщині. Там перекинувся мікроавтобус з пасажирами. В результаті — 18 постраждалих, серед яких жінка на дев’ятому місяці вагітності. Більшість постраждалих госпіталізовано до Ріпкинської ЦРЛ, вагітну обстежують у чернігівському пологовому будинку, одну особу у тяжкому стані доправлено на лікування до Чернігівської обласної лікарні.

За попередніми висновками фахівців управління Укртрансбезпеки у Чернігівській області, водій автобусу не обрав безпечної швидкості руху і, як результат, не впорався з керуванням. Автобус з’їхав у правий кювет по ходу руху та перекинувся.

Більш докладно обставини ДТП вивчатиме комісія з технічного розслідування, винних визначатиме суд. Та вже сьогодні можна сказати, що ніхто з постраждалих не одержить жодної копійки компенсації, адже офіційно цього рейсу не було, водій їхав у власних справах, а пасажири — попутно.

Проблема так званих нелегальних перевезень в області стоїть давно і доволі гостро, — коментує ситуацію заступник директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації, начальник управління розвитку промисловості, транспорту і зв’язку Сергій Меженний. — За нашими даними, цей автобус належить приватній особі та перебуває в оренді у ПП «Чернігівавтотранс». Жодного договору про забезпечення пасажирських перевезень між вказаним підприємством та облдержадміністрацією немає. Тобто на теренах нашої області воно возить пасажирів незаконно.

За українським законодавством обласну мережу автобусних маршрутів формує відповідно до суспільних запитів облдержадміністрація. ОДА проводить конкурс з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування відповідно до Постанови КМУ від 3 грудня 2008 року № 1081. За підсумками цього конкурсу з переможцем укладається договір про обслуговування маршруту, де прописуються умови перевезення на рейсі.

У випадку з автобусом, що перекинувся, такої угоди немає. Це означає, що відповідальності за безпеку пасажирів практично ніхто не несе.

Як припускають фахівці у галузі пасажирських перевезень, водій автобуса, що вийшов на маршрут незаконно, квапився випередити конкурента, який працює на законних підставах, щоб зібрати більше пасажирів.

Ми постійно наголошуємо і закликаємо пасажирів користуватися лише тим транспортом, який прибуває чи відправляється з автостанцій чи автовокзалів, — продовжує Сергій Меженний. — По-перше, купуючи там квиток, людина автоматично страхує своє життя і здоров’я, тому у разі нещасного випадку одержить відповідні компенсації. По-друге, пасажир може не сумніватися, що автобус пройшов технічне, а водій — медичне обстеження. По-третє, як правило, водій ліцензійного маршруту не порушує швидкісного режиму, адже має рухатись відповідно до заздалегідь прорахованого розкладу.

Якщо ж у населеному пункті немає автостанції, варто поцікавитись у місцевій раді розкладом руху автобусів, щоб не потрапити до недобросовісного перевізника.

За словами Сергія Меженного, боротьба з незаконними пасажирськими перевезеннями триває. В області створена спеціальна робоча група, яка має фіксувати нелегальні рейси та притягати винних осіб до відповідальності. Шляхом тривалих перемовин нарешті вдалося остаточно узгодити дії правоохоронних та транспортних органів у цьому напрямку і зробити роботу групи ефективною — припинено дію кількох договорів з недобросовісними перевізниками, які паралельно з ліцензійованими рейсами здійснювали нелегальні.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації