back

Сесія обласної ради: рішення прийняті, програми затверджені

21-12-2016 | 08:44

Учора, 20 грудня, відбулося пленарне засідання чергової 7-ї сесії 7-го скликання Чернігівської обласної ради. У роботі представницького органу, за посадовими обов’язками керівника виконавчої влади та як депутат, участь узяв Валерій Куліч. Результатом роботи зібрання став розгляд і прийняття рішень із понад 70-ти питань, які містив порядок – затвердження бюджету області на 2017 рік, зокрема.

Пленарне засідання було розпочато хвилиною мовчання, якою присутні вшанували пам'ять загиблих героїв на Світлодарській дузі. Керівники області вручили орден «За мужність» III-го ступеню Тамарі Мельник, матері старшого солдата Віктора Мельника із села Світличне Варвинського району, який загинув біля села Зайцеве Донецької області. Указом Президента України від 25 листопада 2016 року № 522 за проявлені мужність і героїзм наш земляк удостоєний нагороди посмертно.

Затвердивши порядок денний і часовий регламент сесії, депутати перейшли до обговорення і прийняття рішень. Першочергово заслухали та прийняли звіт голови обласної ради, а презентацію результатів діяльності прокуратури Чернігівщини впродовж 2016 року – взяли до відома.

Далі пленарна робота сьомої сесії продовжилася розглядом обласного бюджету на 2017 рік: доходи обласного бюджету в сумі 4 986 258,1 тис. грн., у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету 4 875 825,9 тис. грн., доходи спеціального фонду обласного бюджету 110 432,2 тис. грн. Видатки обласного бюджету затверджені в сумі 4 983 314,7 тис. грн., у тому числі видатки загального фонду обласного бюджету 4 859 663,9 тис. грн., видатки спеціального фонду обласного бюджету 123 650,8 тис. грн.

Представляючи головний фінансовий документ Чернігівщини, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко наголосив, що, як і передбачається проектом Держбюджету на 2017 рік, у видатках обласного бюджету враховано запровадження розміру мінімальної заробітної плати з 1 січня наступного року в сумі 3 200 грн. на місяць, встановлення розміру посадового окладу працівника і тарифного розряду ЄТС з 1 січня 2017 року в сумі 1600 гривень.

Наступними депутати схвалили звіт про виконання обласного бюджету і витрачання коштів резервного фонду обласного бюджету за 9 місяців 2016 року та прийняли низку галузевих програм. Із метою забезпечення комплексного соціально-економічного розвитку області, підвищення ефективності використання економічного потенціалу та функціонування соціальної сфери для покращення якості життя населення рішенням ради ухвалено Програму економічного і соціального розвитку області на 2017 рік. В основу цього документу покладені основні положення Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, Стратегії сталого розвитку області до 2020 року, а також Глобальні цілі сталого розвитку до 2030 року, визначені ООН.

Депутати погодили також представлену Департаментом економічного розвитку ОДА Програму розвитку малого і середнього підприємництва на 2017 – 2020 роки, прийняли рішення «Про внесення змін до обласної Програми підтримки індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім» на 2016 – 2020 роки та проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області. Підтримка останнього рішення дасть змогу привести межі об'єднаних територіальних громад у відповідність до меж, визначених перспективним планом формування територій громад області, та дасть можливість ОТГ перейти на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом.

Рішенням ради прийнято Програму покращення матеріально-технічного забезпечення військових частин та правоохоронних органів, які беруть участь в антитерористичній операції та дислокуються на території Чернігівської області, на 2017 рік. Цим документом передбачається закупівля обладнання, будівельних матеріалів, запасних частин і комплектуючих для автомобільної техніки, організація надання послуг із транспортних перевезень військовозобов'язаних, військовослужбовців, працівників правоохоронних органів до військових частин, зони проведення антитерористичної операції та у зворотному напрямку тощо. Для фінансування цих заходів з обласного бюджету буде спрямовано майже 1 млн. 600 тис. грн.

Ще одна з прийнятих на сесії програм стосується підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Чернігівської області на 2017 – 2021 роки. У рамках програми передбачається надання фінансової підтримки з обласного бюджету для відшкодування на безповоротній основі 80% вартості придбаної техніки та обладнання для виробництва, заготівлі та переробки сільськогосподарської продукції діючим та новоствореним сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, але не більше 100 тис. грн. для одного суб'єкту господарювання, що зареєстровані на території Чернігівської області. Загальна потреба в коштах для виконання програми становить 3 мільйони 125 тис. грн.

Депутатський корпус підтримав ще дві обласні програми розвитку фізичної культури і спорту а Чернігівській області на період 2017 – 2020 роки та попередження дитячої безпритульності й бездоглядності, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2017 – 2021 роки. Таку ж одностайність депутати продемонстрували затверджуючи Стратегію створення системи дитячої паліативної допомоги в Чернігівській області до 2020 року та Програму створення страхового фонду документації Чернігівської області на 2016 – 2020 роки.

Серед іншого присутні на сесії ознайомилися з інформацією керівників обласного управління лісового та мисливського господарства і комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради стосовно ефективного використання лісосировинних ресурсів області за 9 місяців 2016 року.

Депутати також розглянули і прийняли як рішення ради низку питань із використання природних ресурсів та у сфері управління комунальною власністю – затверджено правила страхування майна комунальної власності області, погоджено збільшення статутного капіталу комунального підприємства «Діловий центр». Низка рішень цього блоку стосувалися розподілу та встановленню зменшеного розміру орендної плати для підприємств та закладів області.

Крім того, депутатський корпус погодив реорганізацію інтернатного закладу області шляхом перетворення його на комунальний заклад «Яблунівська спеціалізована школа-інтернат I – III ступенів із поглибленим вивченням окремих предметів і курсів». Підтримали депутати й питання передачі у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області державних професійно-технічних навчальних закладів. Прийняття цього рішення дасть змогу порушити клопотання перед Кабінетом міністрів та Міністерством освіти і науки України про безоплатну передачу 17-ти професійно-технічних навчальних закладів області з державної у комунальну власність, а також дасть можливість на законних підставах залучати кошти обласного бюджету для забезпечення їх функціонування.

У блоці кадрових питань прийнято рішення про призначення та продовження контрактів з директорами комунальних підприємств обласної ради.

Також на пленарному засіданні народні обранці ухвалили Звернення до вищих органів державної влади про призупинення дії частини 3 статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»; законодавчого врегулювання питання правонаступництва міліції та перерахунку пенсій колишнім співробітникам МВС України; фінансування патронажної служби Чернігівської обласної організації Товариства червоного хреста України,звернення про відновлення аеродрому «Півці» тощо.

Рішеннями сесії затверджено план роботи обласної ради на 2017 рік та проведення протягом січня-березня наступного року звітів депутатів обласної ради перед виборцями, підтримано запити депутатів Василя Леоненка, Віктора Кияновського, Людмили Ромаки, Сергія Журмана, Миколи Дейкуна, Сергія Пащенка.

Не набрав необхідної кількості голосів проект рішення про передачу Семенівського районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Семенівкарайагролісгосп» комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради до комунальної власності територіальних громад Семенівського району. А проект рішення стосовно заборони проведення гастролей, концертів, вистав та інших культурних заходів на території Чернігівської області, особам, колективам та групам, які публічно підтримують агресію Російської Федерації, окупацію Автономної республіки Крим, знято з розгляду.

Детально ж про зміст кожного рішення та результати їх розгляду можна дізнатися на офіційному сайті Чернігівської обласної ради у розділі «Нормативні документи». До речі відтепер у тому ж розділі публічно доступні результати поіменного голосування за кожне з питань, винесених на розгляд.

По завершенні сесії члени президії-керівники обласної ради й Чернігівської ОДА відповіли на запитання місцевих ЗМІ.


Прес-служба облдержадміністрації, за повідомленням

Відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю

виконавчого апарату Чернігівської обласної ради