back

Енергоефективність у дії: модернізація системи освітлення у Мені

15-12-2016 | 15:53

При співфінансуванні Євросоюзу та Фонду регіонального розвитку у м. Мені кардинально модернізується система вуличного освітлення.

Два роки тому в райцентрі почали впроваджувати енергоефективний проект європейської ініціативи «Угода мерів».

Тепер меняни вже діляться досвідом з міськими головами з усієї країни. Наприклад, на інформаційному семінарі для учасників угоди мерів та прес-туру для журналістів «Досвід Мени у впровадженні проекту по вуличному освітленню», який відбувся 13-14 грудня у менському санаторії «Остреч».

Серед запрошених на семінар – перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, районна та міська влада, керівник команди підтримки Програми «Угода Мерів – Демонстраційні проекти» Ян Едвін Ваандерс, технічні експерти.

– За два роки з Фонду регіонального розвитку виділено близько 3,35 мільйону гривень. Це понад 20% загальної вартості проекту. Та все ж левову частку фінансування – 15 мільйонів — складають кошти грантової допомоги Європейського Союзу, – зазначив Леонід Сахневич. – Важливо те, що результатом тендеру проекту, крім ціни, стала належна якість, адже ми отримали гарне вуличне освітлення та мінімальне споживання електроенергії.

Загалом у Мені планують замінити 1403 світильники, оновити мережу вуличного освітлення та щитові. Реалізація проекту дозволить скоротити споживання енергії системою вуличного освітлення на 66%, а також суттєво зменшить щорічні викиди парникових газів.

Керівник команди підтримки Програми «Угода Мерів — Демонстраційні проекти» Ян Едвін Ваандерс наголосив, що вже в січні-лютому 2017 року Єврокомісія офіційно оголосить початок другого туру конкурсу на грантову допомогу. Тому й інші малі міста України матимуть можливість оновити вуличне освітлення.



Департамент інформаційної діяльності 
та комунікацій з громадськістю ОДА