back

Впроваджувати енергоощадні заходи у багатоповерхівках економічно доцільно

13-12-2016 | 15:45

У цьому переконалися ОСББ-учасники Урядової програми з енергоефективності, яких на сьогодні вже 593. Стрімке зростання попиту з боку ОСББ на програму відзначається у другій половині 2016 року. Якщо навесні цього року суми залучених на утеплення коштів становили 2-4 мільйони гривень на місяць, то у вересні ОСББ використали 13 мільйонів гривень, у листопаді – 14 мільйонів. Відповідно в рази зросла і кількість ОСББ-учасників програми.

Пояснення такої шаленої популярності «теплих» кредитів серед ОСББ просте: вигідно впроваджувати заходи з енергоефективності за підтримки держави. По-перше, Уряд відшкодовує щонайменше 40% суми кредиту, а якщо є субсидіанти – до 70%. По-друге, додаткову компенсацію ОСББ можуть отримати від місцевої влади. По-третє, у результаті проведених робіт мешканці багатоповерхівки значно заощаджують на рахунках за комунальні послуги та мають комфортні умови проживання.

Економічну доцільність участі ОСББ у програмі доводять результати проведеного Держенергоефективності спільно з проектами USAID та IFC дослідження.

– Якщо взяти «теплий» кредит сумою 1 мільйон гривень разом з відсотками на 10 років, то витрати ОСББ складуть лише 55% цього кредиту, а решта – це державна та місцева допомога. Кожна квартира у місяць сплачуватиме максимум 129 гривень за кредитом, а заощаджуватиме – 413 гривень. Це прямий інвестиційний ефект для ОСББ-учасників програми, – пояснив Сергій Савчук.

Голова Агентства також нагадав, що, залучаючи близько 1 мільйони гривень, ОСББ зазвичай проводять комплексну термомодернізацію будинку, що у результаті дозволяє його мешканцям вдвічі зменшити рахунки за опалення.

Як свідчать дані дослідження, за будь-якої суми «теплого» кредиту та за наявності місцевої допомоги ОСББ сплатить трохи більше половини кредиту. Таким чином, надання Урядового та місцевого відшкодування дозволяє значно здешевити для ОСББ вартість енергоефективних заходів.

З початку дії Урядової програми з енергоефективності 593 ОСББ скористалися нею та залучили більше 73,3 мільйона гривень на реалізацію заходів з економії енергоресурсів. Уряд вже відшкодував їм близько 17,6 мільйона гривень.

 

За матеріалами Управління комунікації та зв’язків

з громадськістю Держенергоефективності