back

Візит голови ОДА до Сновська: об’єднання громад, підвищення ефективності господарювання

12-12-2016 | 19:42

У п’ятницю, 9 грудня, голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч і голова облради Ігор Вдовенко провели громадську приймальню у місті Сновськ.

Така зустріч двох головних керівників області з жителями міста й району стала чи не першою в новітній політичній історії Сіверщини, але не випадковою чи формальною. Адже нині в Україні триває процес добровільного об'єднання територіальних громад. І тому Валерій Куліч на перше запитання: «Куди ми рухаємося, і як жити далі?», відповів: «Фактично ми живемо за адміністративно-територіальним устроєм, сформованим ще за радянських часів. В області функціонують 22 райони, 590 сільських і селищних рад. За останній час населення Чернігівщини зменшилося майже на 550 тисяч і нині становить один мільйон сорок тисяч. Ми, як держава з такою структурою, далі рухатися не можемо. Тож для нашої області, однієї з найбільших за територією, об’єднання громад – це ідеальний варіант, який дасть можливість поліпшити інфраструктуру і залучити додаткові кошти на її розвиток».

У ході зустрічі прозвучала пропозиція про передачу у власність майбутньої об’єднаної громади частини лісового фонду «Облагролісу», що дало б змогу суттєво поповнити місцевий бюджет. Валерій Куліч відзначив ініціативу людей як цілком логічну та закономірну, адже Сновська громада має об’єднати всі населені пункти району.

Проте не кожен район об’єднується в одну громаду, у деяких створюється по 3-4 громади, і віддати комусь пріоритет непросто: «Ми вислухаємо всі пропозиції і у кожному окремому випадку вирішуватимемо, як зробити ліпше на користь конкретної громади, а загального рішення не буде», – наголосив голова облдержадміністрації.

Учасники громадської приймальні не оминули увагою і популістські заяви окремих партійних сил щодо об’єднання територіальних громад. На це голова ОДА зреагував наступним чином: «У нас дуже заполітизоване суспільство, і, на жаль, партійні інтереси та прапори інколи вище державних пріоритетів. А на передньому плані мусять бути економічні й господарські питання, а не партійні амбіції чи популізм, – сказав Валерій Куліч. – Об’єднання не має перетворитися на утворення штучних громад. Потрібно активізувати і реанімувати механізми місцевої демократії та самоорганізації населення. Головне – створення єдиної команди для розв’язання соціально-економічних проблем, а не політичні протистояння та пристрасті».

Учасників громадської приймальні цікавила подальша доля райдержадміністрації та районної ради. «Поки що законодавчого механізму немає, – відповів Валерій Куліч, – тому подаватимемо документи на ліквідацію районних структур до Верховної Ради».

Крім організаційних і політичних питань, жителів Сновська порушували й соціально-побутові теми – зокрема, про стан доріг та хід їх ремонту, про нарахування та надання субсидій тощо. На кожне конкретне запитання запитувачам і громаді було надано конкретну вичерпну відповідь.

Детальніше про перебіг громадської приймальні голів ОДА й обласної ради у Сновську читайте у найближчому випуску обласного тижневика «Деснянка», а також маєте можливість завантажити повний аудіо-запис зустрічі та фото зі сховища Google.



Того ж дня керівники області відвідали Сновську ЗОШ І – ІІІ ст. №1 і Новоборовицьку школу, де зустрілися з трудовими колективами й оглянули впровадження заходів із підвищення енергоефективності та переходу на відновлювані види палива. У міській школі вже з початку опалювального сезону котел діє на дровах, а у Нових Боровичах – саме будується (має розпочати роботу до кінця місяця) за кошти, виділені з обласного бюджету. Загалом протягом поточного року в районі переобладнано 7 котелень. І роботи у цьому напрямку продовжуються, адже вартість такого тепла менша у рази, порівняно з газовим опаленням. Економія, на прикладі Сновської ЗОШ №1, є майже десятикратною – щомісячні витрати на паливо зменшилися із майже 50 тисяч гривень до 5. Зекономленими коштами, до речі, у повній мірі буде розпоряджатися майбутня об’єднана громада – їх можна буде спрямувати й на інші потреби галузі, так само, як і, наприклад, кошти, що економляться при оптимізації мережі освітніх закладів.


Прес-служба облдержадміністрації

із використанням матеріалів обласного тижневика «Деснянка»