back

Робітничі професії – найпопулярніші на ринку праці області

07-12-2016 | 16:54

56% актуальних вакансій на Чернігівщині – робітничі спеціальності. Дослідження фахівців показують, що ринок праці вже кілька років перенасичений юристами, економістами, соціальними працівниками. Натомість популярності набувають такі професії як слюсар, токар, тесляр, зварювальник, муляр, швачка, працівник аграрної сфери та інші.

В області існує дефіцит кваліфікованих працівників цих спеціальностей. Тож в ОДА сьогодні, 7 грудня, обговорювали проблемні питання підготовки робітничих кадрів для регіонального ринку праці.

– Лише спільна робота органів освіти, центрів зайнятості та асоціації роботодавців дасть позитивний результат з підготовки кваліфікованих робітників за напрямами, затребуваними на сьогодні, – зазначила заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

На переконання учасників наради, перед тим, як готувати професійні кадри, необхідно спрогнозувати розвиток галузей на 2-3 роки наперед, визначити найбільш затребувані спеціальності. Тоді професійно-технічні навчальні заклади зможуть зорієнтуватися, за якими найбільш актуальними спеціальностям готувати фахівців, які необхідно відкривати нові напрямки підготовки кадрів.

Звичайно, така модернізація потребуватиме оновлення матеріально-технічної бази. До речі, у цьому році Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування отримало з держбюджету 330 тисяч гривень для осучаснення технічної бази для підготовки кравчинь. Частково обладнання вже закуплено.

Наступного року держава планує виділити кошти для покращення матеріально-технічного стану аграрних профтехучилищ. Тож Наталія Романова підкреслила важливість отримання фінансування і для закладів Чернігівщини.

Говорили також і про підвищення зацікавленості молоді оволодівати робітничими професіями. Для цього необхідно посилити профорієнтаційну роботу, зокрема, і через засоби масової інформації.

Акцентували на доцільності проведення опитувань з метою професійного самовизначення учнівської молоді.

Наголосили на необхідності активно залучатися до профорієнтаційної роботи і безпосередньо роботодавцям. Адже 50% навчального часу в профтехучилищах – це практика на підприємствах.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації