back

З громадськістю радилися щодо створення госпітального округу

05-12-2016 | 10:58

Днями у Мені відбулося громадське обговорення стосовно створення в районі центру одного з госпітальних округів Чернігівської області.

Розглядали питання різнопланово, зокрема, враховували демографічні показники та географічне розташування, зауважували стосовно кадрового потенціалу, забезпеченості медпрацівників житлом.

Начальник лікувально-організаційного управління Національної академії медичних наук України Ігор Шкробанець та начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш зазначили основні аспекти реформування медичної галузі. Вони наголосили, що згідно нової Концепції фінансування галузі, розробленої МОЗ, діятимуть два ключові принципи: «гроші ходять за пацієнтом» та «профілактика і рання діагностика». У першу чергу, медична сфера має бути орієнтована на людей – усі рішення повинні прийматися з урахуванням потреб та прав як пацієнтів, так і медичних працівників. Головне – доступність, якість і безпека медичних послуг. Також необхідно модернізувати систему охорони здоров`я.

– Медичні заклади закриватися не будуть, може відбуватися лише їх перепрофілювання,– зазначив Петро Гармаш. – Ліжко не лікує, лікують фахівці. Вони повинні надавати своєчасну і якісну допомогу незалежно від того, буде чи не буде в Мені госпітальний округ.

Головний лікар Менської центральної районної лікарні Петро Хомрач висловив своє бачення розвитку медичної галузі на території району. Він запропонував підтримати ідею створення госпітального округу на базі ЦРЛ, зауваживши на гарних напрацюваннях трудового колективу закладу.

Очільника лікарні підтримали колеги, громадськість, керівники Менського, Коропського і Сосницького районів, а також перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук та народний депутат України Валерій Давиденко.

Прихильники цієї ідеї наголошували на перевагах територіального розташування міста, адже Мена знаходиться на центральній магістралі, вказували на позитивні результати розвитку медичної галузі району.

Громадське обговорення «Перспективи реформування галузі охорони здоров’я. Створення регіональних медичних округів» відбулося по-діловому й конструктивно.

До відома.

Над розробкою нормативної бази щодо створення госпітальних округів у Міністерстві охорони здоров’я України працює робоча група. Проект постанови Кабінету Міністрів «Питання формування госпітальних округів» наразі перебуває на громадському обговоренні.


За матеріалами сектору інформаційної
діяльності та комунікацій з громадськістю
апарату Менської райдержадміністрації