back

Безпека та розуміння — першочергова потреба осіб з інвалідністю

01-12-2016 17:03

Чемпіони у спорті, генії у мистецтві, сильні духом і лише потім — люди з інвалідністю. Найбільше, що їм потрібно — безпечне середовище та розуміння оточення. На цьому акцентували сьогодні під час брифінгу в облдержадміністрації.

В обговоренні взяли участь заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, керівники установ, діяльність яких спрямована на забезпечення захисту прав та інтересів осіб з інвалідністю.

Прикро визнавати, що і зараз ми не маємо комфортних умов для життя осіб з інвалідністю: починаючи з пандусів, закінчуючи лікуванням. Однак, приємно, що суспільство поступово вчиться не ховатися від цих людей. Адже фізична реабілітація безпосередньо залежить від психологічного клімату в оточенні, — зазначила заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова.

Наразі в області проживає близько 83 тисяч осіб з інвалідністю, із них більше 4 тисяч — діти. На жаль, спостерігається тенденція до збільшення вроджених вад, що згодом стають підставою для надання певної групи інвалідності.

Майже кожна третя особлива дитина має вроджену недугу. Лікування дітей-інвалідів в стаціонарах області надається безвідмовно в межах бюджетного фінансування закладів. Безоплатно забезпечуються медикаментами діти-інваліди з онкологічними захворюваннями, дитячим церебральним паралічем, цукровим діабетом тощо, — зауважила заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи обласної дитячої лікарні, головний позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я ОДА Людмила Кривець.

Область може похвалитися досягненнями обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Окрім сучасної технічної бази, заклад планує реалізацію нових проектів. Зокрема, будується ще один корпус та передбачається створення відділення паліативної допомоги дітям.

Читати також: Як допомогти невиліковним дітям – радилися в ОДА.

На жаль, в області до числа осіб з інвалідністю з початком військової агресії на сході України додалося 205 учасників АТО.

Як повідомив Олег Русін, наразі на облік взято 22 особи з числа учасників антитерористичної операції, які за медичними висновками потребують забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

Також ведеться посилена робота щодо покращення умов життя бійців, які втратили кінцівки.


Статистичні дані: В області на початок 2016 року налічувалося майже 80 тисяч осіб з інвалідністю, або 77 осіб із кожної 1000 населення (в Україні – 61). Частка осіб з інвалідністю І групи становила 14%, ІІ групи – 35%, ІІІ групи – 46%.

У минулому році вперше визнано інвалідність у понад чотирьох тисяч осіб. Найпоширеніші причини – новоутворення (25%) та хвороби системи кровообігу (22%).

На 1 жовтня поточного року пенсію за інвалідністю в органах Пенсійного фонду України одержували майже 42 тисячі осіб, її середній розмір становив 1552 гривні.

В області діє 7 будинків-інтернатів, де на повному державному забезпеченні перебуває 1508 людей похилого віку та інвалідів-дорослих, та 2 будинки-інтернати для інвалідів-дітей, де знаходяться 204 підопічні.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода