back

Законопроект щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел прийнято за основу в першому читанні

01-12-2016 | 10:58

Подальший розгляд документу та прийняття Верховною Радою обговорювали днями на нараді за участю народних депутатів у Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України.

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук повідомив про положення законопроекту. Ключове питання – встановлення тарифів на тепло, що виробляється з відновлюваних джерел, на рівні 90% від діючого тарифу на тепло з газу для потреб бюджетних установ та населення.

– Якою б не була вартість тепла з газу, цим законопроектом ми даємо інвестору, який планує встановлювати котельню на альтернативних видах палива, чітко визначений тариф з 10-відсотковим дисконтом. Для того, щоб він зміг заздалегідь прорахувати рентабельність та окупність свого проекту, – наголосив Голова Агентства та додав, що таким чином передбачається надати інвестору гарантії повернення вкладених коштів у виробництво тепла з альтернативних джерел. Це саме те, чого так довго чекають інвестори.

Також Сергій Савчук зауважив, що від прийняття законопроекту виграють усі. Наприклад, населення матиме на 10% нижчий тариф на тепло «не з газу». Для країни прийняття законопроекту означає можливість замістити місцевими видами палива щонайменше 3 мільярди метрів кубічних газу за рік у сфері виробництва тепла.

Також позитивними наслідками стане створення конкурентних умов для виробників тепла з альтернативних видів палива, розвиток ринків виробництва та споживання місцевих видів палива, поява нових робочих місць, збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

У ході обговорення учасники наради дійшли згоди щодо необхідності розгляду законопроекту на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, яке відбудеться 7 грудня цього року.

За матеріалами управління комунікації та зв’язків
з громадськістю Держенергоефективності України