back

Проблеми людей з особливими потребами – у центрі уваги влади та громадськості

30-11-2016 | 17:01

Напередодні відзначення Міжнародного дня інвалідів в обласній раді сьогодні відбулася зустріч керівництва Чернігівщини з представниками громадських організацій, які опікуються людьми з особливими фізичними потребами.

- Одним із показників цивілізованості та високої людської культури суспільства є те, що кожна людина, незалежно від її стану здоров’я, соціального статусу має рівні можливості у громаді, доступ до якісних освітніх, соціальних та інших послуг, – зазначила заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

Проблема, яку, на її думку, необхідно першочергово вирішувати, – подолання психологічних бар’єрів, виховання у громадян співчуття, поваги і толерантності до людей з обмеженими можливостями.

У свою чергу заступник голови обласної ради Арсен Дідур виступив з ініціативою долучити представників громадських об’єднань, які займаються вирішенням проблем інвалідів, до участі у територіальній тристоронній соціально-економічній раді, що сприятиме налагодженню діалогу з роботодавцями і профспілками стосовно працевлаштування людей з особливими потребами.

Ініціатор зустрічі керівник громадської організації «Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція» Дмитро Соболєв детально окреслив основні проблеми, які ускладнюють життя людей з порушеннями опорно-рухової системи. На його думку, у Чернігові необхідно затвердити програму «Соціальне таксі», облаштувати транспорт для людей із особливими потребами, активізувати роботу із забезпечення їх засобами реабілітації, створити умови для їх безперешкодного доступу до об’єктів житлового та громадського призначення, закладів медичної, соціальної та освітньої сфери. Громадський активіст акцентував увагу, що через існування різних перешкод, люди з особливими потребами змушені більшість часу проводити вдома, залишаючись наодинці зі своїми проблемами, і не мають змоги бути активними членами суспільства.

Підтримуючи цю думку, Наталія Романова виступила з ініціативою щодо організації на базі Чернігівського кіно-культурного центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді низки мистецьких заходів, до участі в яких залучатимуть людей з особливими потребами. Також можна організувати благодійні ярмарки, кошти від проведення яких спрямовувати на вирішення потреб людей з інвалідністю.

За словами Дмитра Соболєва, необхідно також удосконалити механізм інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо можливостей працевлаштування людей з особливими потребами в області.

Крім того, активізувати проведення спортивних змагань, які є дієвим інструментом соціальної реабілітації громадян з обмеженими фізичними можливостями. До речі, цьогоріч Центр медико-соціальної і фізичної реабілітації інвалідів з вадами фізичного розвитку «Інтеграція» організував першу обласну спартакіаду серед людей з особливими потребами.

Своїми думками, наболілими проблемами із присутніми поділились рідні і близькі людей із особливими потребами.

На завершення зустрічі учасники виробили спільну стратегію подальших дій щодо покращення адаптації в суспільстві людей з обмеженими фізичними можливостями, а також домовилися продовжити практику проведення подібних заходів.





За інформацією відділу інформаційного забезпечення та зв'язків з
громадськістю виконавчого апарату Чернігівської
обласної ради