back

Валерій Куліч: проблема розвитку громад області – низький кадровий потенціал

26-11-2016 | 12:05

24 листопада у Чернігові відбулася презентація shadowreport* «Досвід застосування місцевого референдуму в Україні як складової місцевої демократії». Презентація пройшла у рамках засідання робочої групи на базі підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя.

Засідання було організоване «Лабораторією законодавчих ініціатив» спільно зі співголовою підкомітету з питань виборів і референдумів, народним депутатом Олександром Черненком у рамках Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується фондом «Східна Європа».

Відкрив збори голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. Він привітав учасників і звернув їхню увагу на деякі практичні аспекти самоврядування та здійснення функцій органами виконавчої влади на місцях, запросив експертів-учасників засідання робочої групи до співпраці на теренах Чернігівщини.

Зокрема, він сказав: «Міняється адміністративно-територіальний устрій Чернігівської області, за останній рік процес змін іде досить потужно. У нас є п’ять об’єднаних територіальних громад, у грудні відбудеться ще 11 виборів в об’єднаних громадах, у лютому-березні планується утворення ще 15 – 20 громад. Загальна чисельність громад в області має бути 55 – 60. Замість 22 районів у нас буде 5-6 повітів.

Зміни йдуть великі й кардинальні, тому актуальною є співпраця з громадськими організаціями й активістами, щоб отримати ефективну модель місцевого самоврядування. На Чернігівщині програму розвитку громадянського суспільства затвердили ще минулого року. Але просувати громадянське суспільство не так просто – мають бути проекти від громад, а в громадах є велика проблема з кадрами. Там, здебільшого, немає людей, здатних написати не те щоб програму з розвитку громадянського суспільства, а навіть якісний проект розвитку громади. Тому прошу допомоги в напрацюванні для громад зразків («дорожніх карт») програм і рішень. Інакше дуже хорошу ідею можна «завалити» неналежним кадровим потенціалом на місцях».

Тетяна Чернуха, проектна координаторка «Лабораторії законодавчих ініціатив», презентувала результати дослідження стосовно практики ініціювання та проведення місцевих референдумів в Україні з 1991-го по 2012 рік (тобто протягом дії закону «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» № 1286-12 від 1991 року).

Український незалежний центр політичних досліджень і проект USAID «Громадяни в дії» представив Максим Лациба із доповіддю на тему «Правове забезпечення механізмів місцевої демократії».

Презентація shadowreports для Комітетів Верховної Ради України є частиною проекту, що реалізує «Лабораторія законодавчих ініціатив» у рамках програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується фондом «Східна Європа».

*Shadowreports – інновативний для України метод донесення громадським сектором інформації та альтернатив політики щодо виконання урядових програм до парламенту та інших інституцій.


Прес-служба облдержадміністрації