back

Вперше питання виконання зобов’язань щодо безвізового режиму ставляться не Україні, а Євросоюзу – Президент

25-11-2016 | 08:04

Президент Петро Порошенко наголошує, що під час обговорення питання візової лібералізація на Саміті Україна-ЄС європейські партнери наголосили на повному виконанні Україною всіх умов для скасування віз.

«Чітко було наголошено, що Україна свою частину зобов’язань чітко виконала. Останнім підтвердженням цього є рішення 17 листопада, коли Рада ЄС одностайно ухвалила рішення, яким задекларувала політичну волю ЄС та всіх його членів надати Україні безвізовий режим і включила, нарешті, «зелене світло» на цьому шляху», - підкреслив Петро Порошенко на спільній з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском, Президентом Європейської Комісії Жан–Клодом Юнкером прес-конференції за підсумками Сміту Україна-ЄС.

«Скасування візового режиму з ЄС стане падінням ще одного бар’єру в нашому єдиному цивілізаційному просторі. Впровадження безвізового режиму знаменує подальше зближення України та Європейського Союзу», - зазначив Президент.

Глава Української держави наголосив, що до 24 листопада Україна виконала всі зобов’язання. «Зазвичай складні питання ставились Україні, щодо виконання зобов’язань. Можу наголосити, що на сьогоднішній день, під час сьогоднішнього Саміту, Україні не було поставлено жодного питання – Україна чітко і в повному обсязі виконала всі взяті на себе зобов’язання»,- додав він.

«Це перший Саміт, коли не Україні ставлять питання, а ми, українська делегація, ставимо питання нашим партнерам з Європейського союзу з проханням своєчасно виконати взяті на себе зобов’язання», - сказав Петро Порошенко.

За його словами, і Президент Європейської Ради, і Президент Європейської Комісії, і Президент Європейського Парламенту чітко наголосили, що ми зробили все і, на сьогоднішній день, тривають міжінституційні переговори між Європейським Парламентом і Європейською Радою.

Глава Української держави зазначив, що радий почути позицію Президента Юнкера про те, що він є оптимістом і вважає, що цей процес має закінчитись до кінця поточного року. «Я після сьогоднішньої зустрічі залишаюсь оптимістом і ще раз наголошую 45-мільйонна Україна, український народ зробив величезні реформи, імплементував всі 144 пункти Плану дій щодо безвізового режиму і на сьогоднішній день отримав чіткі запевнення, що рішення про надання Україні безвізового режиму буде прийнято одразу після врегулювання всіх міжінституційних переговорів», - сказав Петро Порошенко.

Президент Європейської Ради Дональд Туск наголосив, що усі країни-члени Європейського Союзу підтримали режим лібералізації віз. «Це підтвердження того, що Україна виконала європейські стандарти», - наголосив він. За його словами, коли Європейський Парламент і Європейська Рада погодяться із реформуванням візової політики та буде впроваджено режим візової лібералізації, буде проводитися інтенсивна робота з Європейським Парламентом щодо пришвидшення цього процесу. Дональд Туск підкреслив, що ці дискусії не стосуються України.

«Україна виконала свою роботу на відмінно», - сказав Президент Європейської Ради та наголосив, що зараз дискусія стосується переговорів між членами Європейського Союзу та Європейським Парламентом стосовно візової внутрішньої політики.

В свою чергу, Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер підтвердив, що Єврокомісія підтримує пропозицію, яку було вироблено в квітні поточного року і в рамках якої було запропоновано Європейській Раді та Європейському Парламенту надати безвізовий режим Україні.

«Україна виконала усі вимоги, які нами були поставлені. Тому нормально, щоб тепер Євросоюз, в свою чергу, коли він побачив, що Україна впровадила всі реформи, на які ми очікували, зробив це», - сказав він.

Жан-Клод Юнкер зазначив: «Я залишаюся впевненим в тому, що незважаючи на труднощі, які можуть існувати між деякими державами членами Євросоюзу і Європаралментом, ми зможемо надати безвізовий режим до кінця року Україні».

Він також додав, що Рада ЄС та Європарламент мають домовитись про точний механізм призупинення безвізового режиму і це не стосується України, а стосується держав-членів ЄС.

Прес-служба Президента України