back

Навчалися державні службовці й представники органів місцевого самоврядування

12-11-2016 | 08:39

Семінар, організований науковцями Національної академії державного управління при Президентові України відбувся на базі Чернігівської ОДА 11-го листопада.

Представники структурних підрозділів ОДА, органів місцевого самоврядування, спеціалісти райдержадміністрацій, районних служб, управлінь, відділів слухали про тенденції змін у суспільстві та відносинах між владою й громадянами.

Доповідачами виступили: Олександр Пухкал – доктор наук із державного управління, професор кафедри політичної аналітики й прогнозування, наш земляк, а також Микола Стадник – доктор філософських наук, професор кафедри політичної аналітики й прогнозування Національної академії державного управління. Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч подякував гостям за надану можливість поспілкуватися з представниками академії держуправління.

На порядку денному семінару були такі питання: парадигмальні зміни в системі державного управління в країні та соціально-економічні процеси в Україні.

«Від ефективного функціонування інституту державної служби, відповідальності, професійності й компетентності кожного з державних службовців залежить успішність діяльності органів виконавчої влади та розвиток країни та її конкурентоспроможність на міжнародному рівні, – наголосив голова Чернігівської ОДА. – Найбільша проблематика, з якою ми стикаємося в області, це слабкий кадровий потенціал і втрата кадрового резерву. Бо за останнє десятиріччя призначення, які відбувалися за політичним принципом, а не за фаховим, принесли дуже велику шкоду. Як результат, нині видно низький рівень конкурсантів на вакантні посади. Тому підвищення рівня освіти, загалом освіченості тих людей, які планують іти на державну службу, є дуже важливим фактором. І тут я сподіваюся на плідну співпрацю з Національною академією при Президентові України».

«Якщо раніше парадигма державного управління зводилася до відносин суб’єктно-об’єктного характеру, тобто державні управлінці бачили в об’єктах свого впливу – в людях і колективах – переважно тих, хто безумовно і безмовно сприймав управлінські рішення, то нині це відходить в історію, – сказав зокрема Олександр Пухкал. – Сьогодні ми переходимо до іншого розуміння системи державного управління, коли воно все більше стає публічним, відкритим і орієнтується на потреби суспільства, на запити й сигнали, які посилає суспільство системі державного управління. Тобто нині відбувається перехід до інших методів управління, таких, як переконання, стимулювання, вмотивування, комунікаційні засоби. Всьому цьому потрібно навчатися, якщо ви плануєте присвятити свою діяльність служінню людям. Нині повинні переважати не суб’єктно-об’єктні, а суб’єктно-суб’єктні відносини, коли ви будете слухати тих людей, на яких спрямовуєте свій управлінський вплив. Необхідно знати їхні бажання, інтереси і спільно виробляти те рішення, яке ці інтереси задовольнить і реалізує».


До речі, напередодні, 10 листопада, голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч узяв участь у ще одному навколонауковому заході – Загальних зборах Національної академії аграрних наук України.

На засіданні підбивалися підсумки діяльності НААН у 2016 році та обговорювалися основні завдання на перспективу. Окрім доповідачів із числа академіків, до учасників зборів звернувся й Валерій Куліч.

Він подякував науковцям за активність у співпраці з сільськогосподарськими підприємствами області, завдяки якій, зокрема, значно інтенсифікувалася аграрна галузь Чернігівщини, та відзначив вагомість ролі НААН в економіці країни. Валерій Куліч також звернув увагу учасників зборів на необхідність розробки нової моделі організації контролю якості насіннєвого матеріалу.

Окремо голова Чернігівської ОДА зауважив значні позитивні зміни в порядку обігу земель, які реалізуються завдяки децентралізації владних повноважень та створенню об’єднаних територіальних громад. Також Валерій Куліч подякував академії за розуміння та допомогу в справі забезпечення ветеранів АТО земельними ділянками, висловив сподівання на продовження співпраці.

Пропонуємо вашій увазі відеозапис виступу голови Чернігівської ОДА на Загальних зборів Національної академії аграрних наук України.


Прес-служба облдержадміністрації