back

За статистикою — люди. ОДА посилить контроль за підприємствами-боржниками

11-11-2016 | 12:40

Пам’ятайте, що за кожною цифрою статистики — родина. Ми маємо зробити все, аби люди отримали чесно зароблене, — такими словами заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова розпочала сьогоднішнє засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

У рейтингу, щодо динаміки погашення боргів, на 1 жовтня цього року Чернігівщина знаходилася на 18 місці за показником до початку року та на 13 — до попереднього місяця. У жовтні підприємства-боржники виплатили понад 4 мільйонів гривень.

Як зауважив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, у жовтні ситуація змінилася на краще: скорочено кількість підприємств-боржників з 47 до 37, а загальна сума заборгованості зменшилася майже на півтора мільйона гривень.

16 районів області на початок листопада взагалі не мають боржників.

Однак, від запланованого графіка виплат значно відстають більшість економічно активних підприємств, що і зумовлює незначні коливання у показниках.

Серед пропозицій, що прозвучали на засіданні — посилити контроль за такими підприємствами та розглянути міру покарання у рамках діючого законодавства для їх керівників.

Щодо заробітних плат працівникам бюджетних установ — ситуація контрольована. У більшості районів розрахунок здійснюється своєчасно. Однак через недостатню суму субвенції, як в освіті, так і в медицині, є протерміновані виплати. Наразі ведуться перемовини у профільних міністерствах щодо перерозподілу державних коштів.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації