back

Студентам ЧНПУ почали викладати медіаграмотність — держслужбовці раді допомогти

04-11-2016 | 12:31

Який він, інформпростір Чернігівщини, та як фільтрувати все те, що в ньому крутиться, — нещодавня тема розмови представників Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА зі студентами Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка.

В аудиторії — старшокурсники філологічного факультету, які розпочинають вивчати обраний ними новий навчальний курс «Медіаосвіта і медіаграмотність». Цей спецкурс поки запроваджений лише у чернігівському педагогічному виші і розроблений ініціативною групою філологічного факультету.

Поточний тиждень філфак проголосив тижнем медіаграмотності. Ці сім днів студенти спілкувалися з міськими журналістами та активістами. Запросили на розмову і держслужбовців.

Детальніше розглянути структуру медіапростору Чернігівщини запропонував начальник відділу співпраці зі ЗМІ Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Валерій Сорокін.

Він розповів про кількісні показники ЗМІ в області, окреслив загальний стан її покриття україномовними каналами, а також деталізував особливості реформ, що вплинуть на подальше існування державних та комунальних медіа.

Студенти цікавилися також й тим, як можна перевірити інформацію, розміщену у газеті чи іншому ресурсі.

— Медіаграмотність — це не програмування та не інженерія; не потрібна якась спеціальна освіта, щоб стати медіаграмотним. Найголовніше — це здоровий глузд та критичне мислення. Звісно, допоможе також і певне розуміння того, як влаштовані медіа. Піддавайте критичному аналізу те, що бачите у ЗМІ. Чимало тверджень з новин нескладно самотужки перевірити на достовірність. Звичайно, для ґрунтовного аналізу потрібен час, але явні фейки чи маніпуляції можна виявити, скориставшись лишень здоровим глуздом та Гуглом, — зауважив Валерій Сорокін.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації