back

Соціальна напруга довкола соціального житла – Валерій Куліч про будівництво на вулиці Пухова

26-10-2016 | 08:49

На сьогоднішньому, 26 жовтня, засіданні виконавчий комітет Чернігівської міської ради серед інших планує розгляд питання, яке стосується подальшої долі спорудження житлового будинку на виконання Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей.

Проект рішення, винесеного на розгляд членів виконкому, передбачає визнання таким, що втратив дію, одного з пунктів рішення цього ж органу від 1 вересня 2016 року «Про затвердження та надання містобудівних умов і обмежень забудови земельних ділянок». А саме – щодо затвердження і надання містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки управлінню капітального будівництва Чернігівської обласної державної адміністрації для будівництва багатоповерхового багатоквартирного житлового будинку № 1 (будівельна адреса) на виконання Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей у Чернігівській області з вбудовано-прибудованими об’єктами соціальної інфраструктури, господарськими приміщеннями та автономним джерелом теплопостачання в кожній квартирі на розі вул. Пухова - Доценка, біля будинку № 130 в Чернігові на земельній ділянці, яка надана в постійне користування.

Як мотивація винесення такого проекту рішення вказано «чисельні скарги мешканців міста».

З огляду на це, а також для того, щоб краще розібратися у темі надання пільгового житла ветеранам АТО, ми звернулися по коментар до голови Чернігівської ОДА Валерія Куліча:

«Держава виділяє і виділятиме кошти на забезпечення житлом пільгових категорій громадян. Першочергово – членів родин загиблих військовослужбовців і ветеранів, які втратили функціональні можливості в ході бойових дій.

Дійсно, тиждень тому уряд прийняв постанову, яка стосується механізму такого забезпечення. Тепер кошти, передбачені на поліпшення житлових умов сімей загиблих та інвалідів з числа учасників АТО, будуть зараховуватися безпосередньо кожному з них на спеціальні рахунки. Коштом цієї грошової компенсації можна буде оплатити придбання житла, самостійно обравши його протягом року. Байдуже, чи на первинному, чи на вторинному ринку.

Що стосується усіх ветеранів АТО – нині держава не виділяє ресурсів на забезпечення їх житлом. Ті з них, які потребують допомоги, стають у квартирну чергу разом із усіма учасниками бойових дій. Просування цієї черги – будівництво чи придбання житла для учасників бойових дій – це справа, покладена на місцеву владу і бюджети місцевих громад.

Саме таким будівництвом є згадуваний проект «житлового будинку № 1» на розі вулиць Пухова – Доценка.

Кинутий поміж людьми клич про недопущення забудови зеленої зони – приклад того, як голослівним інформаційним «вкидом» можна спаплюжити здорову ідею. Планами і розрахунками було передбачено, що новий будинок (один, а не три, як про це пустили чутки, підбурюючи людей) щільно прибудовується до існуючого, утворюючи з ним єдиний комплекс, який жодним чином не заходить у межі зеленої зони.

Щодо закидів на зразок того, що можна було б забудовувати приватний сектор: так, можна. Але все це – розселення мешканців приватних будинків чи проектування і будівництво комунікацій у незабудованих районах – коштувало б нам, принаймні, часу. У випадку ж будівництва на вулиці Пухова все можна було зробити швидко – є ділянка, є інвестор, є домовленість із ним про частку соціального житла – вже за рік чотирнадцять родин військовослужбовців могли б отримати квартири. Що, власне, і є моїм завданням – наблизити для людей перспективу отримання житла. Проте фактичним результатом усіх цих перипетій стало поки лише відтермінування отримання житла 14-ма родинами військовослужбовців.

Приклади попередніх подібних ситуацій дають підстави припускати, що, ймовірно, людей, які щиро переживають за свій район і місто, вкотре використали. Щиросердні чернігівці, підігріті «вкидом» про забудову зеленої зони, про що взагалі не було мови, і зараз, крім чуток, немає підстав говорити – могли і для себе не помітно перетворитися на дієвий інструмент рекету в руках чергових «дітей лейтенанта Шмідта».


Оновлення:

Пропонований проект рішення «Про визнання таким, що втратив дію пункту 1.1.рішення … від 1 вересня 2016 року № 394 …» підтримано та прийнято як рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради.


Прес-служба облдержадміністрації