back

Роботодавці, профспілки та влада в області задоволенні спільною роботою

26-10-2016 | 08:31

Наскільки ефективно комунікують профспілки, роботодавці та влада, з’ясовували вчора, 25 жовтня, під час засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

Загалом результатами такого діалогу в рамках регіональної угоди усі підписанти задоволені.

Читати також: Владці, роботодавці та профспілки подовжили угоду про співпрацю ще на два роки

Зокрема голова правління обласного об’єднання організацій роботодавців Володимир Козир відзначив тісну та ефективну співпрацю підприємців з Департаментом економічного розвитку та Управлінням промисловості, транспорту і зв’язку ОДА. Як результат — державні замовлення для місцевих виробництв.

Ігор Москаленко, голова Федерації профспілкових організацій області, зауважив, що до пропозицій профспілок у регіоні дослухаються. Зокрема депутати обласної ради ініціюють звернення до вищих керівних органів держави щодо низки важливих питань життєдіяльності регіону, зокрема і формування тарифів на послуги ЖКГ:

На жаль, не всі проблеми можна вирішити роботою лише на місцях. Тому консолідація зусиль, що виникла на Чернігівщині, є дуже необхідною і дієвою.

Заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова акцентувала на тому, що завдяки такій співпраці вдається вирішувати і питання кадрового голоду з робітничих професій та зайнятості населення загалом. Мова йде про домовленості роботодавців з деякими навчальними закладами, які готуватимуть затребуваних на обласному ринку праці фахівців.

Втім, працювати ще є над чим. Більшість показників Чернігівщини у економічній та соціальній сферах відповідають загально­державним тенденціям, однак проблема погашення заборгованості із заробітної плати та наявності робочих місць потребує негайного вирішення.

— На жаль, не найкращі часи переживає бюджетна сфера. Затримки з виплатою заробітної плати пояснюються обмеженістю у місцевих бюджетах області власних доходів, загальною незбалансованістю бюджетів, а також тим, що обсяги освітньої і медичної субвенцій з державного бюджету не враховують реальну потребу в коштах як раніше, так і тепер на здійснення видатків установами освіти і охорони здоров’я, — зауважила Наталія Романова.

Окресленні проблемні питання знаходитимуться на посиленому контролі профільних комісій, до складу якої входять й представники сторін соціального партнерства. Для покращення ефективності регіональної Угоди на наступному засіданні територіальної тристоронньої соціально-економічної ради, що відбудеться навесні 2017 року, обговорюватимуть пропозиції щодо внесення змін до зазначеного документу.

Департамент інформаційної діяльності

та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації