back

Пенсійні реалії Чернігівської області

25-10-2016 | 10:58

Сучасна пенсійна система в Україні знаходиться в стадії реформування і є солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. У зазначеній системі здійснюються страхові пенсійні виплати:

• за віком;

• по інвалідності;

• у разі втрати годувальника.

Мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом про Державний бюджет України на поточний рік, за наявності у чоловіків – 35 років страхового стажу, у жінок – 30 років страхового стажу.

Розмір мінімальної пенсії за віком у 2016 році складає:

– з 1 січня 2016 року – 1074 гривні;

– з 1 травня – 1130 гривень;

– з 1 грудня – 1208 гривень.

Максимальний розмір пенсії в Україні встановлюється на рівні 10 мінімальних. У 2016 цей показник залишиться незмінним протягом року – 10 740 гривень.

Пенсія по інвалідності залежно від групи призначається в таких розмірах:

– інвалідам I групи – 100 відсотків пенсії за віком;

– інвалідам II групи – 90 відсотків пенсії за віком;

– інвалідам III групи – 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Для обчислення розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника необхідно обчислити розмір пенсії за віком померлого годувальника. Вона призначається в розмірі:

– на одного непрацездатного члена сім'ї – 50% пенсії за віком померлого годувальника;

– на двох та більше непрацездатних членів сім'ї – 100% пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Середній розмір пенсії в Чернігівській області станом на 01.10.2016 року склав 1622,70 гривень. Це майже на 56,4 гривні більше, ніж на відповідну дату минулого року, та на 43,6% перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. При цьому середньоукраїнський показник склав 1699,5 гривень.

В області забезпечено своєчасне та в повному обсязі фінансування пенсійних виплат. Фактичні видатки бюджету головного управління Пенсійного фонду Чернігівської області за 9 місяців склали майже 5 мільярдів гривень. Це на 6% більше минулорічної суми.

На Чернігівщині реалізуються завдання, визначені Стратегією модернізації Пенсійного фонду України, схваленої рішенням Уряду 14 вересня поточного року.

Так, з 1 серпня 2016 року запроваджено централізовану підсистему призначення та виплати пенсій, в кожному управлінні визначені єдині організаційні принципи роботи підрозділів обслуговування громадян. Станом на 1 жовтня цього року створено 2285 електронних справ із відсканованими документами.

На обліку в управліннях фонду Чернігівщини перебуває 353 тисячі одержувачів пенсій. Протягом 9 місяців в області призначено 8,2 тисячі пенсій, проведено майже 31 тисячу поточних перерахунків за зверненнями громадян, встановлено та збільшено 298 пенсій відповідно до Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною".

За 9 місяців до управлінь Пенсійного фонду письмово звернулись майже 2,2 тисячі громадян, що перевищило минулорічний показник на 44%. Це пояснюється зростанням масових звернень пенсіонерів щодо перерахунку пенсій.

На особливому контролі в управліннях Фонду перебуває питання призначення пенсій сім'ям загиблих в зоні АТО, а також самим учасникам. З початку проведення антитерористичної операції на 290 утриманців призначені пенсії у разі втрати годувальника, 101 учаснику АТО призначені пенсії по інвалідності.

За січень–серпень цього року розмір фонду оплати праці, на який нараховується єдиний внесок, перевищив розмір фонду оплати праці за аналогічний період минулого року на 977,2 мільйона гривень і склав 6 мільярдів 504,3 мільйона гривень.

На базі головного управління Пенсійного фонду та Чернігівського об’єднаного управління Центральним апаратом створено дослідну ділянку по впровадженню системи антивірусного захисту інформації. Результати роботи будуть масштабуватися на всі територіальні управління Фонду.

Важливою залишається робота щодо залучення страхувальників та застрахованих осіб до користування веб-порталом електронних послуг Пенсійного фонду України. Станом на 1 жовтня в області зареєстровано 8,2 тисячі користувачів.

Підготовлено за інформацією головного управління
Пенсійного фонду України в Чернігівській області