back

Триває робота над Держбюджетом – 2017

24-10-2016 | 09:39

Україна має перестати бути сировинним придатком інших країн, її економіка має розвиватися, виробляти конкурентний продукт і сприяти підвищенню якості життя українських громадян. Про це Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив під час розгляду проекту Закону про Державний бюджет України на 2017 рік у першому читанні у Верховній Раді України у четвер, 20 жовтня.

— Сьогодні у нас з вами з'явився шанс – цей шанс полягає у тому, що ми маємо розвивати національну економіку і блага, які виробляє національна економіка, інвестувати на постійній основі у якість життя українських громадян, – підкреслив Прем’єр-міністр України.

Володимир Гройсман нагадав, що Уряд вчасно вніс до Парламенту проект Бюджету, що досі було зроблено лише двічі – у 2006 та 2012 роках.

Проект Бюджету є чесним, збалансованим, реальним та передбачає низку важливих пріоритетів, зокрема:

– фінансування національної безпеки і оборони. У цьому контексті Прем’єр-міністр зазначив, що згодний із необхідністю підвищення контролю за використанням цих ресурсів та закликав народних депутатів зробити його ефективним, чесним і відкритим;

– збереження системи фінансової децентралізації. Володимир Гройсман зауважив, що у 2006-2013 рр. жодної децентралізації у країні не було. Центральна влада безсоромно намагалася узурпувати владу. Натомість, за останній рік місцеві бюджети зросли на 34 мільярда гривень;

– збереження масштабної реформи у дорожньому господарстві. Уряд передбачив інвестування удвічі більшого ресурсу у будівництво українських доріг;

– енергоефективність. До Фонду енергоефективності може бути залучено від 3,5 до 4 мільярдів гривень. Окремо є 2 мільярди доларів різноманітних програм у сфері енергоефективності, які сьогодні використовуються або у стадії використання — це ще 50 мільярдів гривень. Використовуючи кошти Державного фонду регіонального розвитку, цей ресурс може сягнути 60 мільярдів гривень, зауважив Володимир Гройсман;

– у сфері освіти передбачено збільшення заробітної плати для вчителів майже на 30%;

– заплановано збільшення соціальних стандартів на 10% на додаток до їхнього підвищення на 10%, що відбудеться 1 грудня;

– передбачено ресурси для максимального наближення до забезпечення громадян ліками, а також збільшення заробітної плати лікарів на 20% та інші пріоритети. Володимир Гройсман подякував народним депутатам України за підтримку у першому читанні Проекту Закону "Про Державний бюджет на 2017 рік".

Глава Кабміну зауважив, що цей документ є гарною основою для продовження роботи Уряду та Парламенту у рамках бюджетного процесу.

— Чи не вперше, коли ми можемо фіналізувати нашу роботу спільною позицією з багатьох важливих питань, - наголосив Прем’єр-міністр України.

За повідомленнями Департаменту інформації

та комунікацій з громадськістю cекретаріату КМУ