back

В Чернігові розпочав роботу Всеукраїнський науково-практичний симпозіум: «Первинні імунодефіцити у дітей – рання діагностика, лікування»

05-04-2012 | 15:25

5 квітня заступник голови облдержадміністрації Віктор Тканко взяв участь у відкритті дводенного Всеукраїнського науково-практичного симпозіуму на тему: «Первинні імунодефіцити у дітей – рання діагностика, лікування», який проходить у Чернігові.

Участь у заході беруть як українські провідні дитячі лікарі – імунологи, так і іноземні спеціалісти. В ході роботи учасники симпозіуму розглянуть актуальні проблеми сучасної імунології та обговорять питанння пов`язані з діагностикою та лікуванням імунодефіцитів у дітей.

Звертаючись до присутніх з вітальним словом, Віктор Тканко відмітив, що несприятлива екологічна ситуація, пов`язана з Чорнобильською катастрофою, виробництвом хімічних речовин та забрудненням токсичними речовинами навколишнього середовища, застосуванням пестицидів в сільському господарстві призводить до негативного впливу на дитячі організми. Відбувається пригнічення імунологічної реактивності, спостерігається підвищення чутливості до інфекцій, особливо вірусної природи, розвиток алергічних захворювань.

«Своєчасна діагностика імунодефіцитів важлива як для лікарів, так і для пацієнтів, тому що своєчасне лікування дозволить покращити якість життя дитини, а в деяких випадках досягнути повного одужання.

Чернігівська область є постраждалою від наслідків аварії на ЧАЕС. Сім районів регіону віднесені до зон радіактивного забруднення, що також впливає на імунний стан дитини та обумовлює високий рівень захворюваності. Показник дитячої захворюваності в області є одним із найвищиих в Україні. Зокрема, на Чернігівщині проживає 4 дітей, які мають діагноз: «вроджений первинний імунодефіцит», - зауважив він.

У своєму виступі заступник голови облдержадміністрації наголосив на тому, охорона здоров`я матері та дитини є одним із пріоритетних напрямків в діяльності обласної державної адміністрації.

На сьогодні в області проживає понад 172 тисячі дітей у віці до 18 років, медичну допомогу яким надають 210 лікарів педіатрів, 25 неонатологів та 144 дитячих лікарів спеціалістів. Стаціонарна медична допомога дітям надається в обласній дитячій лікарні, Прилуцькій міській дитячій лікарні, дитячих відділеннях центральних міських та районних лікарень. Крім того, функціонують 2 дитячі поліклініки в м. Чернігові, дитячі консультації при центральних районних та міських лікарнях, 2 обласних дитячих - санаторії, підпорядковані управлінню охорони здоров`я обласної державної адміністрації та будинок дитини «Надія» у м. Прилуки.

Важливим інтегральним показником, який свідчить про соціально-економічне благополуччя суспільства та державну політику в питаннях охорони материнства та дитинства, за словами заступника голови ОДА, є смертність дітей першого року життя. Завдяки впровадженню заходів щодо запобігання випадків немовлячої смертності вдалося стабілізувати її у 2011 році на рівні 8,0 на 1 тисячу народжених живими та зменшити до 6,7% за І квартал цього року.

На переконання Віктора Тканка, сьогоднішній симпозіум є надзвичайно актуальним. Міністерством охорони здоров`я при вирішенні питання про місце проведення симпозіуму був врахований позитивний досвід організації допомоги матерям та дітям в Чернігівській області, участь в міжнародних проектах з реалізації програм по материнству та дитинству.

Від імені голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка він побажав учасникам симпозіуму плідної праці, а гостям – приємних спогадів від перебування на Чернігівській землі.











Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації