back

Кредитне співробітництво Уряду з Міжнародним Валютним Фондом: міфи та реалії

19-10-2016 | 17:08

Задля продовження кредитного співробітництва з МВФ Уряд спільно з фахівцями Фонду переглянув зміст Меморандуму про економічну і фінансову політику. Виконання положень нового Меморандуму дасть змогу до кінця 2016 року залучити додатково 1,3 мільярдів доларів фінансової підтримки від Фонду.

Але головними досягненнями виконання умов Меморандуму мають стати спрощення ведення бізнесу, посилення захисту прав власності, підвищення ефективності боротьби з корупцією і управління державними підприємствами, зміцнення фінансової системи країни.

Щодо тексту Меморандуму точаться гарячі дискусії, поширюються міфи і чутки, лунають гучні заяви політиків. Один з таких стійких міфів – це те, що МВФ ніби вимагає підвищення пенсійного віку для громадян України.

Коментуючи ситуацію, перший заступник міністра фінансів України Оксана Маркарова зазначила: «Треба збалансувати пенсійну систему. Наше завдання – вчасно виплачувати пенсії. Цього року дефіцит Пенсійного фонду складає 140 мільярдів гривень, а наступного року він ще збільшиться. Це дорога в нікуди. Тому треба проводити пенсійну реформу. МВФ не дає рецептів, як це робити. Він звертає нашу увагу на проблему, а наше внутрішнє завдання таку реформу підготувати і подати на розгляд парламенту».

Свою чітку і принципову позицію щодо недопущення підвищення пенсійного віку для українців висловив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. Це питання буде розглядатись лише у перспективі: після того, як буде підвищено рівень і якість життя наших громадян.

– Є багато можливостей збалансувати нашу пенсійну систему. Підвищення пенсійного віку – лише один з варіантів. Проте зараз ми його не обговорюємо, а розглядаємо інші. Наприклад, у нас існують пільги зі сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ), а понад 3 мільйони громадян взагалі не сплачують цього податку. Найближчим часом ми запропонуємо свій варіант реформи і будемо виходити з ним на широку громадську дискусію, – наголошує Оксана Маркарова.

Проблема з наповненням Пенсійного фонду почалася задовго до 2016 року. Цього року дефіцит збільшився тому, що було знижено ЄСВ. Але це було правильне рішення – бізнес зміг вільніше дихати, отримав поштовх до розвитку. Економічне зростання дасть нам можливість вийти на кращий результат.

Суттєві новації Меморандуму про економічну і фінансову політику, які залишилися поза увагою ЗМІ, висвітлені в Інформаційному віснику Уряду.

За інформацією Департаменту інформації та комунікацій
з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України