back

Пішла з життя Інеса Вачнадзе

19-10-2016 | 14:27

Цю жінку не можна було не помітити… Більшість чернігівців щиро захоплювалася нею: її активною життєвою позицією, оптимізмом, умінням влучно та доречно сказати слово. А ще — бездоганним виглядом справжньої жінки, яку навіть у поважному віці мало хто наважувався назвати бабусею…

Інеса Вачнадзе прожила насичене та яскраве життя. Вона народилася 15 жовтня 1934 року в інтелігентній родині. Після закінчення школи здобула освіту вчителя російської мови та літератури. Потім — іще дві: театрознавця у Київському театральному інституті імені Івана Карпенка-Карого та історика в Національному університеті імені Тараса Шевченка.

Понад півстоліття Інеса Іванівна віддала роботі на педагогічній ниві. Вона ніколи не зупинялася на досягнутому і у 72 роки за новації у викладанні історії у школі отримала звання «Заслужений учитель України».

Знана в Чернігові активістка «Просвіти» Інеса Вачнадзе була серед тих, хто 1991-го в Києві розгорнув синьо-жовте знамено, щоб занести його до Верховної Ради. Свою любов до України, активну громадянську позицію вона щедро передавала своїм учням, усім, хто мав честь із нею спілкуватися.

«Виховувати патріотизм у дітях і онуках треба своїм знанням історії, колисковою, творами мистецтва, мовою, поведінкою», — говорила Інеса Іванівна в одному з інтерв’ю.

Пам’ятаймо про це і бережімо в серцях світлий спогад про непересічну жінку, справжню патріотку України, Вчителя з великої літери.

Колектив Чернігівської обласної державної адміністрації
Колектив Чернігівської обласної ради